December de meest bijzondere maand van het jaar

December, omkaderd met cultuur, sfeerschepping en gezelligheid, de meest bijzondere maand van het jaar, is aangevangen. In dit jaargetijde pieken de emoties, het hart en het gevoel. De neiging is om volle goede moed de toekomst tegemoet te gaan. Het buitengewoon karakter van deze periode ligt niet alleen in het feit, dat Kerstfeest en oud op nieuw worden gevierd. Dagblad Suriname dook in de materie en bracht meerdere opvattingen samen.

December barstensvol idealen

Wereldwijd is de twaalfde maand de favoriete periode om herdenkingsdagen te benoemen. Om er enkelen te noemen: Internationale Dag voor de Afschaffing van Slavernij, Wereld Gehandicaptendag, Wereld Anti-Pesticidendag, Internationale Vrijwilligersdag, Wereld Bodemdag, Internationale Dag van de Burgerluchtvaart, Internationale Dag tegen Corruptie, Internationale Dag ter Voorkoming van Genocide, uitreiking nobelprijzen, Dag van de Mensenrechten, Internationale Dag van de Bergen, Internationale Dag van de Neutraliteit, Internationale Dag tegen Geweld tegen Sekswerkers. Internationale Dag van de Migranten, Internationale Dag van de Menselijke Solidariteit en ga zo maar door.

Domper

December werkt hoe dan ook in op het gemoed. Hoe zal Suriname zich gedurende december 2020 beleven? Zal het zich uitleven? Hoe zal de stemming zijn met de politiek/economische situatie en het coronavirus als domper? Zullen de mensen op z’n best gekleed rondgaan? Zal het ontsteken van kerstlichtjes onverminderd plaatsvinden? Zal het lekker eten en het uitwisselen van cadeautjes dit jaar minder gul zijn vanwege de crises? Dit zijn allemaal vragen die de samenleving bezighouden.

Bezinning en gebed

Zullen er zoals gebruikelijk, in de allerbeste stemming kerst- en jaarwisselingsdiners, feesten en bijzondere jaarafsluitingsbijeenkomsten worden gehouden? Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Bezinning en gebed zullen ongetwijfeld op de voorgrond treden. Want in tijd van nood keert de mens zich tot God.

Veiligheid boven alles

Uit ervaring weten het Korps Politie Suriname en andere instanties dat de criminaliteit in december toeneemt. Ook de verkeersveiligheid komt in gedrang vanwege het overmatig vloeien van alcoholhoudende dranken. De bevolking wordt dan ook aangeraden om veiligheid voorop te stellen.

Slechte voortekenen

Suriname werd onlangs opgeschrikt door een lijk van een man in een vat, dat dobberde in de Surinamerivier en aanspoelde bij Domburg. De roofoverval aan de Wilhelminastraat, waarbij er een dode viel te betreuren, ligt nog vers in het geheugen. Een ander slecht teken is de onrust binnen de politieorganisatie. Dit veroorzaakt werkomstandigheden die het functioneren van de manschappen nadelig beïnvloedt en niet bevorderlijk is voor leefbaarheid en veiligheid.

Bewakingsbedrijven

Bewakingsbedrijven zijn essentieel bij het bestrijden van de criminaliteit. Er wordt samengewerkt met alle gewapende machten en inlichtingendiensten. Zaken worden, vooral met de grote bewakingsbedrijven, gecoördineerd. De vorige regering heeft zich als wanbetaler ontpopt. Meerdere bewakingsbedrijven kampen tot nu toe met achterstallige betaling, waardoor het personeel niet naar behoren uitbetaald kan worden. Het personeel raakt gedemotiveerd. De kwaliteit van de dienstverlening gaat achteruit. De wanbetaling door de overheid is een bedreiging voor objecten en subjecten.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: