Cubaanse ambassadeur: ‘Alle Cubanen kunnen naar Cuba vliegen wanneer ze maar willen’

Igor Azcuy González: ‘Naar mijn mening hebben ze gefaald’ – Ministers Ramdin en Ramadhin praten met ambassadeur, maar niet over situatie te Southdrain….

De situatie bij het kantoor van de Canawaima veerverbinding te Southdrain, waar een paar honderd Cubanen in tentjes verblijven die via Guayana naar de VS willen, dreigt te ontaarden in een onhygiënische- en Covid-19 tijdbom. De Cubanen doen hun behoefte overal, omdat er slechts een toilet is, ze koken op straat, ze dragen geen mond- en neuskapjes, het zijn de ingrediënten voor een situatie die dreigt te ontaarden in chaos.

Wie naar de tentjes kijkt, opgezet naast de weg op het terrein van Canawaima, kan niet anders dan de situatie omschrijven als een vluchtelingensituatie zoals iedereen die kent van  elders in de wereld, niet van Suriname. Iedereen kent die beelden, bijvoorbeeld van de stroom vluchtelingen uit landen in Midden-Amerika die in karavaans trachten via Mexico de VS te bereiken of van de vluchtelingenstroom uit Venezuela naar met name Colombia. 

Tot vandaag, woensdag, is er vanuit de autoriteiten nog amper een reactie te horen of te zien. Ook het Rode Kruis, dat wereldwijd humanitaire steun verleent aan vluchtelingen, is nog onzichtbaar. Er zijn wel particulieren die de Cubanen steunen door ze onder andere toiletpapier en water te geven.

Inmiddels beweert de ambassadeur van Cuba in Suriname, Igor Azcuy González, tegenover Dagblad Suriname, dat alle Cubanen ‘naar Cuba kunnen vliegen wanneer ze maar willen’. ‘Zelfs de Cubanen die zich nu bevinden in de karavaan te Southdrain. Cuba accepteert ze. Ook als hun paspoort is verlopen, kunnen ze naar Cuba vliegen. De regering accepteert ze, omdat de regering begrijpt dat ze niet genoeg geld hebben.’

Het is de te verwachten reactie van de Cubaanse autoriteiten. Maar, feit is, dat de Cubanen in Suriname niet voor niets uit hun land zijn gevlucht. Niemand van ze peinst erover om terug te willen naar hun geboorteland, waar nog altijd een communistisch bewind de macht heeft.

‘Maar’, zegt de ambassadeur’, ‘de echte situatie is, dat ze willen verhuizen naar de VS. Eerlijk gezegd kennen ze geen Nederlands, Engels, de meesten hebben hun studie niet afgemaakt. Naar mijn mening hebben ze gefaald. Ze faalden groot, omdat ze niet studeerden in Cuba, waar studies gratis zijn. Ze zouden nu een betere positie kunnen hebben om te immigreren. Cuba gaf de mogelijkheid om een betere optie te kiezen, een beter leven, maar ze ontwikkelen hun intelligentie niet. Om die reden hebben ze geen goed werk gevonden.’

De ambassadeur zegt ook, dat de meeste Cubanen geprobeerd hebben een legale status in Suriname te krijgen, ‘worden ze politiek vluchteling bij het Rode Kruis’. Maar, wil iemand als politiek vluchteling worden aangemerkt, dan had hij/zij dat meteen bij binnenkomst van Suriname kenbaar moeten maken en niet na al een of twee jaar verblijf in het land.

Igor Azcuy González: ‘De groep Cubanen wil naar de VS, omdat ze geloven in de Amerikaanse manier van leven. Ze zijn vrij om hun leven te kiezen. Ze gingen uit vrije wil naar Suriname. Ze kwamen met een vlucht, niet illegaal. Suriname heeft hen een visum gegeven. Ze zijn allemaal ouder dan 18 jaar. Het is hun verantwoordelijkheid.’

Ministers Ramdin en Ramadhin spreken met Cubaanse ambassadeur, maar niet over de groep Cubanen te Southdrain

Opmerkelijk is, dat de Cubaanse regering op een website inzake haar buitenlandse posten bericht, dat dinsdag minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid een onderhoud hebben gehad met de ambassadeur van Cuba. Tijdens de bijeenkomst werd de werking van het samenwerkingsproject geëvalueerd, evenals aspecten voor de verbetering ervan. Beide ministers erkenden het positieve werk van de Cubaanse Medische Brigade in Suriname tijdens de Covid-19-pandemie, zo is te lezen in het persbericht.

‘Evenzo werd overeengekomen om de operationele uitwisseling tussen beide partijen te bevorderen op basis van de kwaliteit van het samenwerkingsproject, en werden de complexe omstandigheden waarmee de landen in de regio worden geconfronteerd, geanalyseerd. De uitwisseling was een nieuwe stap op de weg van de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen.’ 

Over de escalerende situatie rond de groep Cubanen te Southdrain is niet gesproken door de beide ministers en de ambassadeur, zo bevestigt minister Ramadhin tegenover Dagblad Suriname. 

error: Kopiëren mag niet!