Wereldwijd extra aandacht voor hiv-problematiek

Hiv, het virus dat aids veroorzaakt, is een van de ernstigste uitdagingen voor de volksgezondheid in vrijwel alle landen. Maar er is een wereldwijde inzet om nieuwe hiv-infecties te stoppen en ervoor te zorgen dat iedereen met hiv toegang heeft tot hiv-behandeling. Elk jaar wordt op 1 december, Wereld Aidsdag, extra aandacht gevraagd voor de hiv-problematiek en manieren om het aantal besmettingen een halt toe te roepen.

Volgens UNAIDS waren er in 2019 ongeveer 38 miljoen mensen over de hele wereld met hiv / aids. Hiervan waren 36,2 miljoen volwassenen en 1,8 miljoen kinderen onder de 15 jaar. Het aantal aids-gerelateerde sterfgevallen is wel met 60% afgenomen sinds een piek in 2004. In 2019 stierven wereldwijd ongeveer 690.000 mensen aan aids-gerelateerde ziekten, vergeleken met 1,1 miljoen in 2010.

De overgrote meerderheid van de mensen met hiv bevindt zich in landen met lage en middeninkomens. In 2019 waren er 20,7 miljoen mensen met hiv (54%) in oostelijk en zuidelijk Afrika en 4,9 miljoen (13%) in West- en Centraal-Afrika. Bijkans 5,8 miljoen (15%) mensen met hiv woonden in dat jaar in Azië en de Stille Oceaan, terwijl 2,2 miljoen (6%) ) in West- en Centraal-Europa en Noord-Amerika leefden.

Ook in Suriname zijn er mensen die leven met hiv en aids. Zijn worden voorgelicht en begeleid door onder anderen de Stichting Double Positive. De stichting verstrekt onder meer condooms, zodat mensen veilig aan seks kunnen doen. In het kader van Wereld Aidsdag heeft Double Positive vandaag een hoeveelheid condooms mogen ontvangen van Intermed Caribe, het oudste lid van de Intermed Bedrijvengroep. Beide organisaties hebben al geruime tijd een goede samenwerking met elkaar en hebben eerder op hoogtijdagen hiv-voorlichting verstrekt aan de gemeenschap.

Stichtingsvoorzitter Ethel Pengel was erg blij met de geste, omdat condooms tegenwoordig erg duur en ook nog moeilijk te krijgen zijn. Ze gaf een boodschap mee aan iedereen, maar vooral de jongeren in de samenleving: “Dat ze gewoon voorzichtig moeten zijn met wie ze willen vrijen. Wacht zolang mogelijk, het loopt niet weg. Want de consequenties zijn voor jou.”

Wat Pengel ook ziet is dat sommige jongeren vaak genoeg bang zijn voor hun ouders. Vooral als ze naar de huisarts gaan voor een recept en de huisarts is een familiehuisarts, dan vrezen ze om bij die arts te gaan en te praten over hoe ze veilig moeten vrijen of over anticonceptie. De Double-Positive-voorzitter zegt dat wanneer een zwangerschap optreedt, in veel gevallen abortus wordt gepleegd.  “Jongeren zijn de toekomst”, zegt ze. Jongeren mogen seks bedrijven als zij een bepaalde leeftijd hebben bereikt, maar moeten ook ervoor zorgen dat ze – als zij later iets in de maatschappij willen worden – een ongeplande zwangerschap of besmetting met hiv nu moeten voorkomen en zichzelf zoveel mogelijk moeten beschermen. “Maar heel veel doen dat niet en dat vind ik jammer. Probeer te onderhandelen met je partner of wie dan ook om een condoom te gebruiken. En zorg dat je altijd condooms bij je hebt”, geeft ze als advies mee.

error: Kopiëren mag niet!