Gestrande Cubanen bij Canawaima-te Nickerie moeten voor oversteek naar Guyana zeker tot 12 december wachten

Situatie bij Canawaima dreigt uit te monden in onhygiënische omstandigheden nu de 560 Cubanen tentjes hebben opgezet

Een groep van zo’n 560 Cubanen die maandag in bussen naar het Canawaima-bureau te Nickerie zijn gereden om de oversteek naar Guyana te kunnen maken, zullen zeker nog tot 12 december geduld moeten uitoefenen wanneer Guyana de veerverbinding hervat. 

Inmiddels hebben ze hun tentjes opgeslagen op het terrein van Canawaima. De situatie dreigt uit te monden in onhygiënische omstandigheden. Er is slechts een toilet, de Cubanen dragen nauwelijks mond- en neuskapjes, gekookt wordt op straat, het is een broeinest voor problemen.

Nog niet duidelijk is wat de autoriteiten gaan ondernemen. De status van de Cubanen is ook nog onbekend. Indien het gaat om illegalen, dan hadden ze feitelijk Suriname al moeten zijn uitgezet.

De Cubanen ontvluchten Suriname, omdat ze hier de situatie waarin ze verkeren beu zijn. Maar, vanwege de Covid-pandemie en een al vele maanden defecte veerboot wordt er niet gevaren. Er gloort wellicht een beetje hoop voor de groep, nu de Guyanese autoriteiten bekend hebben gemaakt, dat de veerdienst op de Corantijnrivier tussen Guyana en Suriname 12 december wordt hervat. 

‘De Moleson Creek Crossing wordt vanaf 12 december 2020 geopend om reizen tussen Guyana en Suriname te vergemakkelijken. Alle exploitanten en passagiers moeten alle havengezondheidsmaatregelen naleven die zijn uitgevaardigd door het ministerie van Volksgezondheid’, aldus de autoriteiten. 

De grenzen van Guyana waren gesloten als gevolg van de Covid-19-pandemie en het is maanden geleden dat de veerboot van MV Canawaima buiten bedrijf werd gesteld, waardoor de handel tussen de Guyana en Suriname sterk werd beïnvloed.

De Guyana-Suriname-veerdienst was gesloten sinds 14 maart, dagen nadat de eerste Covid-19 besmettingen in Guyana en Suriname werden geregistreerd, waardoor alle toegangspoorten moesten worden gesloten. 

Dagblad Suriname blijft u op de hoogte houden van ontwikkelingen te Southdrain.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: