Centraal Suriname Natuurreservaat 20 jaar op UNESCO Werelderfgoedlijst

Het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), welke werd ingesteld bij het Staatsbesluit van 1998 no 65, staat sinds 2 december 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, dat is woensdag dus 20 jaar. Dit meldt de Communicatie Dienst Suriname.

Het CSNR is het grootste natuurreservaat van Suriname en een van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld. Het reservaat beslaat een oppervlakte van 1,6 miljoen hectare ofwel 16.000 vierkante kilometer, hetgeen overeenkomt met 10% van de oppervlakte van Suriname. 

Er is een grote diversiteit aan plant- en diersoorten in het gebied door een grote verscheidenheid aan ecosystemen. Men vindt hier zowel laaglandregenbos als bergketens., waaronder de hoogste berg in Suriname, de Tafelberg (1.026 meter), die in Suriname het enige overblijfsel is van de Roraimazandsteenformatie, en het Duivelsei, een rotsblok dat balanceert op de rand van een bergtop. 

In dit natuurreservaat komen dierenpopulaties voor die typisch zijn voor het hoogland van de Guyana’s en waarvan sommige wereldwijd bedreigd zijn, zoals de jaguar, het reuzengordeldier, de reuzenotter, de tapir, de luiaard, alle 8 apensoorten van Suriname, de harpijarend en de kleurrijke oranje rotshaan. Ook cultureel erfgoed van de inheemsen die vroeger in het gebied hebben gewoond in in dit gebied te vinden.

Het is verboden om zonder toestemming van Natuurbeheer het Centraal Suriname Natuurreservaat te betreden.

Voor meer informatie over natuurreservaten kan men terecht bij de Sectie Natuurbeheer Educatie en Voorlichting van de Afdeling Natuurbeheer van de Dienst ‘s Lands Bosbeheer van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, aan de Cornelis Jongbawstraat 10, Paramaribo, telefoon 471641.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: