Nog steeds geen officieel benoemde Surinaamse ambassadeur in Nederland en Nederlandse ambassadeur in Suriname

Nederlandse zaakgelastigde wacht op uitnodiging Suriname om geloofsbrieven te overhandigen…

Rajendre Khargi moet de Surinaamse ambassadeur in Nederland worden. Zijn benoeming kwam maandag 16 november formeel rond. Maar tot de dag vandaag is zijn benoeming nog niet officieel en heeft Suriname nog steeds geen ambassadeur in Den Haag. Het is voor het eerst in drie jaar dat Nederland en Suriname weer diplomatieke relaties krijgen op ambassadeursniveau. Khargi moest vanwege zijn nieuwe functie de Nederlandse nationaliteit inruilen voor de Surinaamse.

Hij is al sinds 2013 adviseur van Chandrikapersad Santokhi, destijds oppositieleider en sinds juli de Surinaamse president, en schreef speeches voor hem. Volgens Albert Ramdin, de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, is Khargi achter de schermen essentieel geweest in het warm houden van de contacten in Nederland. ‘Het feit dat er zo snel contact is gemaakt met deze nieuwe regering is mede daardoor gekomen’, aldus Ramdin.

Henk van der Zwan wordt de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. Hij was sinds 1 september al tijdelijk zaakgelastigde. De benoeming als ambassadeur is pas definitief als Suriname er goedkeuring aan heeft verleend. Tevens is Henk van der Zwan benoemd tot ambassadeur in Guyana. Hij bekleedde die functie eerder in Estland en Canada.

Het was de bedoeling dat beide benoemde ambassadeurs rond de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid officieel zouden worden geïnstalleerd. Dat is dus niet het geval geweest. Anne de Ruijter, woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, laat in een reactie tegenover Dagblad Suriname weten dat Van der Zwan wacht op het moment dat hij zijn geloofsbrieven mag aanbieden aan president Santokhi. ‘Het is nog niet bekend wanneer dat gaat plaatsvinden.’

Minister Ramdin was – in tegenstelling tot het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat direct reageerde op vragen van Dagblad Suriname -, ondanks herhaald verzoek, niet bereikbaar om te reageren op de vraag waarom Khargi nog niet aan het werk kan in Nederland als ambassadeur van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: