Desi Bouterse leest lange verklaring voor bij Krijgsraad

Zaak verdaagd naar 21 januari 2021….

Ex-legerleider Desi Bouterse (75), die in verzet is gegaan tegen het tegen hem uitgesproken vonnis van de Krijgsraad, heeft vanochtend, maandag 30 november, een verklaring voorgelezen tijdens de zitting. De verzetzaak wordt inhoudelijk in behandeling genomen. Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor moord op 15 critici van het militaire regime op 8 december 1982. Hiertegen is hij in verzet gegaan.

Tot de dag van vandaag heeft Bouterse nooit een zitting bijgewoond. Hij heeft nu verklaard waarom hij tegen zijn vonnis in verzet is gegaan. Maar, de zaak is verdaagd tot 29 januari volgend jaar.

Rond kwart voor negen arriveerde Bouterse bij de Krijgsraad. Zo’n 150 NDP-aanhangers waren aanwezig om hun steun aan de partijleider uit te dragen. Al tegen kwart voor acht stond een groepje sympathisanten op hem te wachten in de omgeving van de Palmentuin. 

Een van de aanwezigen was de activist Sibrano Pique, die diverse keren met een handjevol aanhangers tegen het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk heeft gedemonstreerd. Bouterse heeft even met hem gesproken alvorens het gerechtsgebouw binnen te gaan.

Ook aanwezig waren de pleegzonen van Bouterse, waaronder Meriba Romano. Grote afwezige was NDP-kopstuk Ashwin Adhin. Wel was aanwezig onder andere NDP-Assembleelid Rabin Parmessar.

Iets voor half tien begon de behandeling van de zaak, maar werd na het voorlezen van de lange verklaring van Bouterse verdaagd naar 29 januari volgend jaar. Zogenoemde excepties van de advocaat moeten worden behandeld. Een exceptief verweer houdt in, dat de gedaagde stelt, dat de rechter niet bevoegd is kennis te nemen van de zaak wegens een juridisch technische fout van eiser. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: