Suriname, covid-19 en de feestdagen…

Minister Ramadhin: ‘We moeten mensen ervan overtuigen dat niet gefeest kan worden onder protocol’

De feestdagen naderen in rap tempo. In de hele wereld namen regeringen extra maatregelen om na de feestdagen een toename van het aantal dagelijkse covid-19 besmettingen zoveel als mogelijk te proberen te voorkomen. Canada vierde in oktober ‘Thanksgiving’ en kampt nu met een toename van het aantal besmettingen. Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada, waarop dank wordt gezegd aan God voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar eindigt, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd. Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. 

Is Suriname voorbereid op een eventuele toename van het aantal besmettingen? In ieder geval is het zeer waarschijnlijk dat het aantal mensen dat Suriname eventueel zou bezoeken om de Kerstdagen en Oud en Nieuw door te brengen dit jaar veel minder zal zijn dan voorgaande jaren. De zogenoemde en toeristen trekkende ‘Pagara-estafette’ gaat zeer waarschijnlijk niet door, in ieder geval in de traditionele vorm. Het is dan ook niet echt aantrekkelijk om naar Suriname af te reizen, gelet op de 10 dagen verplichte thuisquarantaine of quarantaine in een hotelkamer. Immers, wie gaat nu op familiebezoek in Suriname de dagen voor en na Kerst en de jaarwisseling, wetende dat je verplicht 10 dagen ‘opgesloten’ moet zitten? Daarenboven gaat het de bezoekers ook nog eens extra veel geld kosten, vooral wanneer een hotelkamer moet worden geboekt om 10 dagen in te moeten vastzitten en wanneer in het geval van thuisquarantaine de bewaking aan huis moet worden betaald.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname dat Suriname ‘gewend is om covid-besmettingen op te vangen. We willen geen toename van het aantal besmettingen. Daarom wijzen wij steeds op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. We moeten mensen ervan overtuigen dat niet gefeest kan worden onder protocol.’ Over eventuele extra maatregelen om het risico op besmetting zoveel als mogelijk in te perken, zoals in andere landen het geval is, rept de bewindsman niet.

Duitsland

De Duitse regering en de 16 deelstaten in het land gaan de coronamaatregelen rondom de feestdagen iets aangepast. Dat heeft bondkanselier Angela Merkel op 25 november gezegd. Rond de Kerstperiode worden groepjes van maximaal 10 personen binnenshuis toegestaan, maar de gedeeltelijke lockdown die sinds begin deze maand geldt, blijft wel van kracht. Die gedeeltelijk lockdown duurt zeker nog tot 20 december en waarschijnlijk ook nog een deel in januari. Van 23 december tot de jaarwisseling mogen 10 mensen samenkomen, dat aantal was 5. Verder worden de regels voor mondkapjes aangescherpt: mondmaskers worden in steden en op andere drukke plekken verplicht. Ook het afsteken van vuurwerk op grote pleinen en straten wordt tijdens de jaarwisseling verboden, om te voorkomen dat veel mensen samenkomen. 

Portugal

De autoriteiten in Portugal gaan daarentegen strengere maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zo heeft premier Costa bekendgemaakt. Van vrijdag 27 november tot woensdag 2 december en van vrijdag 4 december tot woensdag 9 december is reizen naar een andere gemeente niet toegestaan. Dat heeft te maken met nationale feestdagen op 1 en 8 december. De regering wil zo weinig mogelijk binnenlandse verplaatsingen rond die dagen. Op de dag voor de feestdagen gaan scholen dicht en moeten bedrijven eerder sluiten. Mondkapjes, die nu al verplicht zijn in winkelcentra, worden ook verplicht op de werkvloer.

Veel landen bereiden zich dus al voor op de komende feestdagen. Gevreesd wordt voor een covid-explosie begin 2021, na de feestdagen. De verantwoordelijke autoriteiten in Suriname lijken zich echter nog vooralsnog niet echt zorgen te maken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: