Parea: ‘Anno 2020 is er nog steeds geen volledige acceptatie van LGBT’s’

‘Acceptatie van partners van hetzelfde geslacht moet bij wet vastgesteld worden’

Terugblikkend op 2020 zegt Winston Lieveld, namens Parea – een netwerk van lesbische, homo-, bi- en transseksuele personen die midden in de maatschappij staan -, in gesprek met Dagblad Suriname, dat er nog steeds ‘geen volledige acceptatie is van LGTB’s, maar er is eerder sprake van een gedoogbeleid’.

Volgens Lieveld was 2020 ‘een bewogen en spannend jaar, mede door de intrede van Covid-19, de economische situatie en de verkiezingen’. “Alle drie gebeurtenissen hebben hun weerslag c.q. impact op de leden en de uitvoering van de projecten. Desalniettemin hebben we geprobeerd het contact met de leden via reguliere online meetings te houden. Een alternatieve versie van de Verklaring van Paramaribo werd gehouden, door een heuse roadshow in te zetten.”

De ‘Verklaring van Paramaribo’ bevat een actieplan en ontstond in juni 2016 tijdens de Workplace Pride Conferentie. Het actieplan kan bedrijven helpen om daadwerkelijk inclusief en niet discriminerend te zijn voor alle medewerkers, inclusief de LGBT-werknemers. De eerste zestien bedrijven ondertekenden de verklaring in januari 2017, vervolgens tekenden elf bedrijven in juni 2017 en bij de derde ondertekeningssessie in mei 2018, ondertekenden nog eens 10 bedrijven.

Op de vraag of er dit jaar nog ‘incidenten’ zijn geweest, zoals geweld of bedreigingen tegen LGBT’s, antwoordt de Parea-woordvoerder, daarvan niet op de hoogte te zijn gesteld via het netwerk van de organisatie.

Of LGBT’s zich anno 2020 vrijelijk op straat kunnen begeven, zonder zich bedreigd of geïntimideerd te voelen, is volgens Lieveld ‘voor iedereen verschillend en lastig te beantwoorden. Het is heel erg persoons, locatie en vorm van transport afhankelijk’.

Voor 2021 wordt weer ‘de ronde vóór de Verklaring van Paramaribo gepland’. ‘Het nieuwe bestuur is zich nu aan het buigen over de activiteiten 2021-2023. We zijn er nog niet helemaal uit. Maar, het betrekken van onze leden en werven van nieuwe leden is wel een target voor ons.’

Parea heeft nog geen onderhoud gehad met de regering Santokhi-Brunswijk. Lieveld: ‘We geven de regering de ruimte om in de door hen gestelde periode van overname eerst zaken op orde te stellen, zodat zij alle ruimte vóór ons heeft wanneer we met hen om de tafel kunnen gaan zitten.’

Binnen het regeringsbeleid en in de huidige wet- en regelgeving ten aanzien van LGBT’s vindt Parea, dat bij wet ‘acceptatie van partners van hetzelfde geslacht’ vastgesteld moet gaan worden. 

Lieveld: ‘Het nieuwe Parea-bestuur zal met ingang  1 januari aantreden. Nu is de overgangsperiode met het ‘oud’ bestuur. Parea bekijkt de mogelijkheden om rondom de Internationale Dag van de Rechten van de Mens een ondertekeningsronde voor de Verklaring van Paramaribo te organiseren. We blijven ten alle tijden bereikbaar om als gesprekspartner voor de regering te dienen. En het blijven bijdragen aan een positief beeld van LGBT’s in Suriname.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: