Rekruten KPS voldoen nauwelijks aan gestelde eisen

Toch worden rekruten bevorderd tot aspirant agent van politie….

Zo’n 70 procent van de zogenoemde rekruten binnen het Korps Politie Suriname voldoet niet aan de gestelde vereisten. Er is zeer veel mis onder de 174 rekruten. Vicepresident Ronnie Brunswijk zei onlangs dat hij een en ander heeft besproken met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie om tot een oplossing te komen. Volgens Brunswijk moet deze kwestie worden opgelost. 

Al in augustus zei president Chandrikapersad Santokhi, dat er vermoedelijk onregelmatigheden zijn geweest bij de werving en selectie van rekruten. ‘Dit soort aangelegenheden tasten de integriteit en het imago van het politiekorps aan en dat leidt ertoe dat het politieapparaat aan gezag inboet. Deze regering staat een optreden voor gebaseerd op basis van wet en recht en op basis van gezag. Daarom is het noodzakelijk om een diepgaand onderzoek in te stellen’, zei de president.

Wie solliciteert naar de functie van aspirant agent van politie moet de Surinaamse nationaliteit hebben, een mulo-, havo- of vwo-diploma, langer zijn dan 1m67 (man) en 1m60 (vrouw), van onbesproken gedrag zijn (dus niet in aanraking zijn geweest met Justitie en politie) en ten minste 20 jaar en ten hoogste 28 jaar oud zijn. Verder moet een sollicitant deelnemen aan sporttest (inclusief zwemmen), een milieu- en antecedentenonderzoek, een psychologisch onderzoek en een geneeskundig onderzoek. Indien een sollicitant aan alle vereisten en onderzoeken heeft voldaan, dan wordt hij/zij toegelaten tot de Basis Politieopleiding.

Maar inmiddels is gebleken dat van ongeveer 40 rekruten geen medisch resultaat bekend is. Ruim 60 rekruten hebben de psychologische test niet gehaald en van zo’n 10 zijn de resultaten niet eens bekend. Opmerkelijk is ook dat ongeveer 20 rekruten een negatief resultaat hebben van het antecedenten- en milieuonderzoek en dat een paar rekruten in verzekering waren gesteld. Zo’n 15 rekruten beschikken niet over het vereiste opleidingsniveau en een handjevol was op het moment van de sollicitatie ouder dan 28 jaar. De aantallen spreken boekdelen en maken duidelijk dat het nogal heeft geschort aan het aannamebeleid van de korpsleiding.

De kwestie rond de rekruten heeft voor veel beroering gezorgd kort voor de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid. De Surinaamse Politiebond dreigde zelfs het defilé en de parade te boycotten, wanneer rekruten niet zouden worden bevorderd. Een misplaatste dreiging vlak voor 25 november en de op die dag te houden festiviteiten. Maar de ongepaste dreiging van de bond had wel tot resultaat dat de rekruten van de lichting 2019/2020 toch worden beëdigd en bevorderd tot aspirant agent van politie op 14 december. De onderinspecteurs worden maandag bevorderd. 

Onder druk van de aangekondigde actie – niet deelnemen aan het defilé en de parade door de politie dat een ernstig veiligheidsprobleem zou opleveren en een slecht aanzien wereldwijd,  bereikten vicepresident Brunswijk, minister Amoksi en het bestuur van de Surinaamse Politiebond een oplossing.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: