Ex-Financiënminister Hoefdraad gedagvaard in zaak tegen oud-CBvS governor Van Trikt

In de strafzaak tegen de oud-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvs), Robert van Trikt, wordt ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, gedagvaard. Zijn zaak dient 4 december.

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat Robert van Trikt in overleg met Hoefdraad bankgelden heeft gebruikt die tot ernstige financiële schade voor de CBvS  hebben geleid. Er zouden blanco kredieten zijn verstrekt, panden zijn gekocht, middelen zijn verduisterd en Van Trikt zou mogelijk eigen voordeel hebben verkregen ten koste van de Staat. Volgens Van Trikt was Hoefdraad van alles op de hoogte.

Het OM ziet minister Hoefdraad als mededader in de zaak Van Trikt. De verdenking tegen de bewindsman blijkt uit de dagvaarding die is uitgebracht aan de verdachte ex-governor. Volgens de dagvaarding zou de CBvS zeventien panden hebben gekocht. Aan Hoefdraad zou een ‘blanco krediet of een voorschot ter waarde van totaal SRD 869.055.000’ zijn verstrekt. Het OM stelt dat de onroerende goederen niet noodzakelijk waren voor de bedrijfsvoering van de CBvS. De zeventien panden zijn niet overgedragen aan de Centrale Bank en twee van de onroerende goederen waren bezwaard met hypotheken. 

Het Openbaar Ministerie wijst ook op een overeenkomst die Van Trikt en Hoefdraad op 1 november 2019 hebben getekend naar aanleiding van het zogenoemd project Lagarde 1. Van Trikt zou met minister Hoefdraad, ‘een of meer geldbedragen tot een totaal groot SRD 2.073.205.996’ als een voorschot hebben verstrekt aan Hoefdraad. Het OM verdenkt Van Trikt ook van verduistering van staatsgelden onder beheer van de CBvS. Mededader minister Hoefdraad wordt ook in deze verdenking meegenomen. 

Inmiddels is Hoefdraad al een paar maanden ondergedoken. Hij dokt voor Justitie, en verblijft mogelijk in Guyana. De oud-minister wordt internationaal gezocht. Verklaringen die hij wel heeft afgelegd in deze zaak worden door Van Trikt van tafel geveegd en omschreven als leugens, zo zei de oud-governor vrijdag tijdens de behandeling van zijn zaak voor de rechter. Zijn zaak wordt pas op 12 januari voortgezet en tot die dag blijft Van Trikt vast zitten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: