Het vieren van 45-jarige staatkundige onafhankelijkheid

Suriname vierde gisteren zijn 45-jarige staatkundige onafhankelijkheid. Die dag hebben burgers op een heel andere manier doorgebracht. Vanwege covid-19 was er geen groot feest, maar toch hebben enkele burgers een bezoekje gebracht aan de Palmentuin, op het Onafhankelijkheidsplein en omgeving. Dit zijn de plekken waar er op speciale feestdagen altijd activiteiten gehouden worden. Een burger gaf aan dat hij met zijn gezin een bezoek bracht aan zijn ouders en zwommen zij later op de dag gezamenlijk. Anoeska gaf aan dat zij Srefidensi normaal viert als hoe zij gewend is. “Met lekkere BBQ, kleine hapjes en drankjes hebben mijn vrienden, familie en ik een leuke dag doorgebracht. Dit jaar ging het wel anders vanwege covid-19, dus de maatregelen namen we allertijden in acht. Je hebt wel momenten meegemaakt waar het uit de hand liep, maar door die neus- en mondbedekkingen te zien, wisten wij gelijk weer van hoe en wat.”  

Paul gaf aan dat hij Srefidensi ook op een heel andere manier heeft herdacht. “Ik ben net als andere burgers gaan feesten, zitjes gehouden en bezoekjes gebracht. Die bewuste dag heb ik met mijn collega’s doorgebracht.” Paul gaf aan dat hij in de meeste gevallen op feestdagen werkt. “Mijn gezin toont begrip ervoor en verrast mij vaak genoeg ook met een bezoekje op het werk als zij mij missen. Na het werk geniet ik ook op mijn eigen manier van de feestdag. Met een bordje eten en een koud bier wordt mijn dag helemaal compleet.”

Henk heeft op die bewuste dag ook gewerkt. Als kleine ondernemer zat hij met zijn tent langs de straat voor de verkoop. “In plaats van kleren verkocht ik hapjes en drankjes, ook waren er bijouterieën erbij voor de verkoop. Feesten doe ik wel, maar als ik de gelegenheid vind te verdienen, vind ik dat wel belangrijker dan feesten”, zegt Henk.

Een andere burger gaf aan dat zij niet iemand is die op feestdagen de drukte ingaat. Op feestdagen kookt zij thuis voor haar gezin en bakt zij lekkere koekjes en cake erbij. Dit jaar ging het wel anders, benadrukt de burger. “Op Srefidensi nam ik een hele Tour de France.”  Naast werken, bracht zij enkele bezoekjes aan families en vrienden. “Tijdens al die bezoekjes nam ik de maatregelen wel strak in acht. Het is in het land een beetje vrijer, maar de angst voor het virus is er nog. De burger adviseert eenieder om de maatregelen te allen tijde in acht te nemen. Zo beschermen wij elkaar en strijden wij samen.” 

TM    

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: