Gajadien: ‘Wij zullen moeten meewerken om Adhin in staat van beschuldiging te stellen”

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een schriftelijk verzoek ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) om ex-vicepresident tevens NDP-parlementariër Ashwin Adhin in staat van beschuldiging te stellen. De NDP-ondervoorzitter  wordt verdacht van valsheid in geschrifte, verduistering en vernieling van staatsgoederen, waaronder media-apparatuur van het kabinet van de vicepresident. De vordering geeft een opsomming van de strafbare feiten aan, zoals uit het ingesteld strafrechtelijk onderzoek is gebleken. Het OM wil dat DNA een besluit neemt over de vervolging van Adhin als gewezen ambtsdrager. Assembleelid Asiskumar Gajadien, VHP-fractieleider tevens leider van de coalitiefracties, om een reactie gevraagd zegt aan Dagblad Suriname dat het parlement een lijn heeft uitgezet waar aan het OM en de rechterlijke macht alle vrijheid wordt gegeven om haar werk zonder belemmeringen te doen. “Als parlement denk ik dat wij zullen moeten meewerken om Adhin in staat van beschuldiging te stellen”, benadrukt de VHP-topper. Het is nog niet duidelijk wanneer het verzoek van het OM door het parlement in behandeling zal worden genomen.

“Slachtoffer van politieke vervolging”

Adhin werd op 24 november op last van het Hof van Justitie vrijgelaten, nadat hij 9 dagen heeft vastgezeten in voorarrest. Daarvoor had de rechter-commissaris (rc) ook al beslist dat Adhin eerst in staat van beschuldiging moet worden gesteld, krachtens de Wet in Staat van Beschuldiging Stelling Politieke Ambtsdragers. De rc zei wel dat er voldoende feiten en omstandigheden aanwezig zijn, die een redelijk vermoeden van schuld opleveren tegen de verdachte Adhin. Dinsdag, de dag van zijn vrijlating, benadrukte hij in Ocer nog dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan geen enkel strafbaar feit. Door zijn partijgenoten werd nog geopperd dat het recht had gezegevierd. Adhin zei woensdag nog dat tekenen van polarisatie wederom de kop opsteken en riep alle Surinamers op om de rechtstaat te verdedigen.  “Het is noodzakelijk om weerstand te bieden aan de heersende tendensen tegen het opzij zetten van de letter en geest van de grondwet en andere wetten ten einde kritiek te smoren en politieke tegenstanders van het bewind slachtoffer te maken van politieke vervolging. Daar zijn criminalisering en rancune onderdeel van”, zei Adhin.

Adhin moet onschuld bij rechter bewijzen

Gajadien vindt dat de ex-vicepresident zijn onschuld bij de rechter moet gaan bewijzen en daarom hopelijk niet zal onderduiken zoals dat gebeurd is bij de voortvluchtige ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad. Vandaar ook het belang van in staat van beschuldigingstelling zodat het onderzoek en vervolging verder voortgang kunnen vinden. “Zoals hij zelf beweert dat het een politieke vervolging is en dat hij geloof heeft in de rechterlijke macht. Wij kunnen dus beoordelen noch veroordelen. Laat de rechterlijke macht dat doen”, aldus Gajadien.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: