Voormalige Belgisch/Urker cocaïneboot ‘Z-282 Jochem’ gekocht door Surinaams vissersbedrijf

De Belgisch/Urker kotter ‘Z-282 Jochem’ van Nepo Rederij BV in de Belgische kustplaats Knokke-Heist, waarachter de bekende Urker vissersfamilie Nentjes zit, is onlangs verkocht aan visserijbedrijf Vinod Moti (Moti Harrypersad Vinodkoemar) in Suriname, die vaker zaken zou doen in Urk. Hij wordt ook genoemd in de oprichtingsakte van Nepo Rederij, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, ingezien door Dagblad Suriname (www.staatsbladmonitor.be).  De oprichters van Nepo Rederij (op 8 december 2014) zijn Jochem Nentjes, Grietje Loosman en Greetje Mazereeuw allen wonende te Urk.

De kotter uit 2002 zal de voormalige Nederlandse kotter UK-175 Berendina Hermina (gebouwd in 1972) van Moti moeten vervangen. Die kotter werd in april 1993 gesaneerd en vertrok in 1996 naar Suriname. Dit meldt het Nederlandse visserij vakweekblad Schuttevaer. De nieuwe aanwinst van het Surinaamse visserijbedrijf was in juni 2017 landelijk nieuws in Nederland toen de kotter, die toen nog stond geregistreerd als ‘Z-181 Dubbele Senior’, door de douane in de Friese havenstad Harlingen werd onderschept met zo’n 260 kilo cocaïne aan boord met een straatwaarde van zeker 6 miljoen euro. Vijf personen werden gearresteerd, 2 mannen uit Urk, een man uit Montenegro en een man uit Polen en de eigenaar uit Urk. Op de Noordzee was de cocaïne opgepikt van een passerend containerschip.

De Urker eigenaar werd al jarenlang bedreigd en onder druk gezet door criminelen om drugs te gaan smokkelen, voordat hij in 2016 onder de dreiging bezweek. Medio mei 2018 werd de eigenaar door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Twee andere Urker vissers kregen gevangenisstraffen van 3,5 jaar en 5 jaar. Het Pools bemanningslid kreeg 3 jaar celstraf en de Montenegrijn, volgens Justitie de contactpersoon tussen de kotter en de smokkelaars, kreeg 6 jaar gevangenisstraf.

De slechte naam van de ‘Z-181 Dubbele Senior’ kleefde aan het schip, vandaar dat het uiteindelijk geregistreerd werd onder een andere naam, ‘Z-282 Jochem’.  Vinod Moti was niet bereikbaar voor een reactie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: