Surinamers om trots op te zijn

“45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid houdt de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) bezig. Het is naast een drang tot zelfbehoud, verantwoordelijkheids- en emotioneel gevoel. Ons land is nog niet geworden wat wij van haar hebben verwacht. Gelukkig zijn er lichtpunten. Het voorbeeld van Meubelbedrijf Sieuwsankar Poeran geeft hoop in sombere omstandigheden”, aldus loftuiting van Akmos-voorzitter Hariepersad Soekhlal, tijdens een werkbezoek aan Poeran-meubelbedrijf, gevestigd aan de Baterijsstraat op het Industrieterrein in Paramaribo.

Lering trekken uit goede voorbeelden

Soekhlal: “Akmos schuift om meerdere reden Meubelbedrijf Poeran als modelbedrijf op de voorgrond voor ondernemend Suriname. Het bedrijf is een prachtig staaltje van duurzaam houtverwerkende industrie. De meubelfamilie heeft in de loop van de jaren blijk gegeven van goed burger- en ondernemerschap. De grote Surinaamse familie kan lering trekken uit hoe en wat meubelbedrijf Poeran tot stand heeft gebracht. De werkwijze van de Poeran’s, geeft een instelling, richting en methode aan waarlangs Suriname vaste voet aan de grond kan krijgen en op eigen benen kan staan.”

Hoogwaardig

“De meubelmakerij met Anand en Soerish Poeran als tweehoofdige directie, vervaardigt hoogwaardige houtproducten, die meer dan vele andere lokaal verwaardigde producten in aanmerking komen voor de loffelijke bijvoeging ‘Surinaams fabricaat’, want er wordt volgens internationale standaarden, voor meer dan 95% met de Surinaamse grondstof hout en vakmanschap gewerkt”, aldus Soekhlal.

De producten, naar keus vervaardigd van tientallen unieke houtsoorten, de een nog edeler dan de andere, zijn voorkamer-, keuken-, bed- en badkamerinrichting, het bekleden met houtwerk, deuren, ramen, meubilair en antiekrestauratie.

Loopbaan

Hoe heeft het bedrijf het zover gekregen? Oprichter Sieuwsankar Poeran (82) bijgenaamd Baas Piet, de huidige president-commissaris: “Daar is een heel leven in geïnvesteerd. Belangrijk is dat de intenties puur waren en het gezond verstand is gebruikt. Door te volharden wierpen deze uitgangspunten vruchten af.”

Bakkerij knecht

“Ik begon mijn loopbaan als bakkerijknecht in het district Commewijne. Toen was het werken voor een rantsoen. De betaling werd in brood uitgekeerd. Nadat ik het werken in de bakkerij onder de knie had, ontving ik een loon naar de maatstaven van die tijd. Ik belandde na een poosje ook bij een landmeter en heb in de potroom van de suikerplantage Mariënberg gestaan.”

Baas Piet

“Zaagmolen Baldew (Ansoe), die in samenwerking met een ondernemer uit Nederland houten kratten en kisten voor de export van sinaasappelen, bier en softdrink voor de bottelarijen van Coca Cola, Canadadry en Seven- up vervaardigde, nam mij in dienst. Mijn roepnaam Piet stamt uit die periode. De Nederlandse- mede eigenaar Van der Grep van het krattenbedrijf kon mijn naam niet goed uitspreken. Gemakshalve doopte hij mij tot Piet en mijn broer kreeg de roepnaam Jan. Namen die wij tot de dag van vandaag dragen.”

Familiebedrijf

“Met de ondersteuning van mijn familie begon ik 35 jaar geleden een meubelbedrijfje bij mij thuis, in een woonwijk aan de Marthastraat. Mijn broer Sieuwdat (Baas Jan) stond aan mijn zijde en wij werden bijgestaan door een arbeider. Het bedrijf is door consequent werken zonder leningen gegroeid. De naamloze familievennootschap telt naast een tweekoppige directie 8 medewerkers. Het werknemersbestand stond in betere tijden op 15.”

Zelfstandigheid heeft ons goed gedaan

“U vraagt hoe het meubelbedrijf het zover heeft geschopt. Dit is in grote mate dankzij medewerking van familie en bekenden. Mijn ouders, broers iedereen heeft een hand toegestoken, een steentje bijgedragen aan de oprichting en het succes. Weliswaar stond niet iedereen in het bedrijf, maar elk van de mensen heeft het op de een of andere manier mede mogelijk gemaakt om het bedrijf op te zetten en in stand te houden. Wij hebben nooit geld van de banken geleend. Wij zijn eenvoudig en klein begonnen en hebben ons voetje voor voetje opgewerkt.” Het bedrijf doet voorkamer-, keuken-, bed- en badkamerinrichting, het bekleden met houtwerk, deuren, ramen, meubilair en antiekrestauratie. “Wij doen niet aan showroomverkoop. De klanten kunnen kiezen uit verschillende ontwerpen waarvan wij modellen hebben. Er wordt op bestelling geleverd. Maatwerk volgens het ontwerp van opdrachtgevers staat ons bijzonder aan.”

Een solide bedrijf

Akmos-voorzitter Soekhlal: “De Poeran’s hebben een solide bedrijf. De heer Sieuwpersad Poeran is de benoeming tot Ridder in de Orde van de Palm, die hem enkele jaren geleden vanwege zijn sociaal/maatschappelijk verdiensten met een religieuze uitstraling, toegewezen werd, meer dan waard. Hij werkt volgens de regels van verantwoordelijk bosbeheer in Suriname en internationale instandhoudingsnormen worden in acht genomen. Er wordt niet in massa ontbost en rondhout voor een appel en een ei weggesleept naar het buitenland.  De verwerking, de toegevoegde waarde die aan Surinaams hout wordt gegeven, is belangrijk, wil Suriname er iets aan verdienen en de zelfstandigheid verstevigen.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: