Napels in diepe rouw na overlijden Maradona, de avondklok staat stil

Geen plek in de wereld waar voetballegende Diego Maradona zo wordt verafgood als in Napels. Fans negeren een regionale lockdown en avondklok om hun held de laatste eer te betuigen bij het stadion van de stad.

Zoals Romano zijn er velen bij het stadion van SSC Napoli. Sjaals worden om hekken gebonden bij flikkerend kaarslicht. Uitgeprinte foto’s van Maradona aangeraakt, kruisjes geslagen. Rode rook stijgt op. Een groep begint te zingen, met gebalde vuist in de lucht: ‘Ho visto Maradona, Ho visto…’ (‘Ik heb Maradona zien spelen’). Tranen en woorden gaan op in de walm.

Ook de heersende lockdown en de avondklok, vanaf 22.00 uur geldig, lijken hier in rook op te gaan. In de menigte is geen politieman te bekennen.

Eeuwige roem
Diego Armando Maradona Franco begon zijn Europese voetbalcarrière in 1982 bij FC Barcelona, maar maakte vanaf 1984 faam bij SSC Napoli, waar hij goed was voor 81 doelpunten in 188 wedstrijden. Bij geen enkele professionele club speelde hij langer. Verschillende Italiaanse topclubs toonden interesse in ‘Pluisje’ — zijn bijnaam vanwege zijn opspringerige haar, lichtvoetigheid en slanke ‘om van het veld te blazen’-postuur destijds — maar Maradona koos voor de Zuid-Italiaanse club.

Een veelzeggende keuze, die hem eeuwige roem in het zuiden opleverde. ‘Hij is een ware mythe, onze God’, al heb ik hem nooit zelf zien spelen’, zegt Francesco Costabile (1990). ‘Hij heeft onze club op de kaart gezet, de hele wereld kent ons door hem.’

In het eerste seizoen loodste Maradona de Napolitaanse voetbalclub, die eerder dreigde te degraderen, naar een achtste plaats in de Italiaanse Serie A. Na de wereldbeker te hebben gepakt met Argentinië, onder meer door met zijn hand een doelpunt te maken (de goal van de hand-van-God) pakte hij in het speelseizoen van 1986-1987 voor het eerst in de clubgeschiedenis van Napels de landstitel.

In de zeven seizoenen die Maradona voor Napels uitkwam, tekende de club twee landskampioenschappen op en werd de UEFA Cup in 1989 gewonnen. Zijn rugnummer 10 heilig verklaard. In 2000 besloot de club het nooit meer te gebruiken.

Terwijl thuisland Argentinië zich opmaakt voor drie dagen van nationale rouw, belooft de burgemeester Luigi de Magistris van Napels, het Stadio San Paolo naar Maradona te vernoemen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: