Rachied Doekhie: “Adhin niet type mens dat in gevangenis thuishoort”

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, vindt het jammer dat justitiële autoriteiten de voormalige vicepresident en NDP-parlementariër, Ashwin Adhin, op zo een hardhandige manier hebben aangepakt ter zake valsheid in geschrifte, verduistering en vernieling van staatsgoederen, waaronder media-apparatuur van het kabinet van de vicepresident. “Adhin is niet het type mens dat in gevangenis thuishoort. Hij is een rustig, serieus, religieus en cultureel mens. Ik vind dat deze zaak toch wel iets milder kon zijn aangepakt door hem in de gelegenheid te stellen om de schade aan de apparatuur binnen 1 maal 24 uur te vergoeden en of te herstellen. Ik vind het daarom toch heel erg”, zegt Doekhie aan Dagblad Suriname. De ex-parlementariër benadrukt dat hij echter aan de andere kant ook niet had verwacht dat Adhin de strafbare handelingen zou plegen waarvoor hij nu wordt beschuldigd. “Zoiets doe je niet. Je laat je ondergeschikte geen handelingen plegen die niet door de beugel kunnen.” Doekhie vermoedt dat de reden achter de inverzekeringstelling van Adhin in dit stadium merendeels te verklaren is met de ervaring, die het Openbaar Ministerie (OM) heeft gehad met ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad, die al maanden is ondergedoken, aangezien hij vooraf al wist dat hij in verzekering zou worden gesteld. Hiermee is voorkomen dat Adhin ook het land zou uitvluchten. “De pg hoefde dat niet te doen, maar hij heeft gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid. Ik vermoed dat de pg voorzichtig is na de hele ervaring met Hoefdraad, want straks zou ook Ashwin Adhin verdwijnen”, aldus Doekhie.

Kort geding voor lijfelijke invrijheidstelling

De raadslieden van Adhin hebben maandag een kort geding ingediend voor zijn lijfelijke invrijheidstelling, maar zijn dinsdag niet ontvankelijk verklaard. De ex-vicepresident zit ondertussen al 9 dagen in voorarrest. Afgelopen vrijdag besliste de rechter-commissaris (rc) dat de inverzekeringstelling van Adhin onrechtmatig is, aangezien hij eerst in staat van beschuldiging moest worden gesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) is hierna echter gelijk in beroep gegaan, waardoor Adhin in afwachting daarop niet in vrijheid is gesteld. In deze zaak zijn nog 2 verdachten aangehouden, te weten Vijendra R. en Amin D. Ramon K. is vrijdag gelijk na zijn voorgeleiding in vrijheid gesteld.

“Ik had ze gewaarschuwd”

Dat Adhin en anderen als Ginmardo Kromosoeto vandaag de dag in problemen zitten, komt volgens Doekhie omdat zij niet naar zijn waarschuwende geluiden hebben willen luisteren. “Ik heb Kromosoeto toen ook gewaarschuwd dat hij door anderen in problemen zou worden gezet, waarna ze hem in de steek zouden laten. Al deze mannen worden met allerlei beloftes misbruikt, want die dingen die gebeurd zijn, zijn niet in het voordeel van Adhin of Kromosoeto, maar anderen die nu op een afstand zitten te lachen en te giechelen. Ze wilden toen niet luisteren toch, want Doekhie zei domme dingen. Vandaag aan de dag komt alles naar buiten, van Wageningen, Carifesta, vernielde apparatuur tot en met Naschoolse Opvang. Adhin is niet de persoon die in mijn ogen daar moet zitten. In de wereld zie je de afgelopen jaren de tendens waarbij gewezen of zittende presidenten ook achter de tralies verdwijnen”, aldus Doekhie.

In staat van beschuldigingstelling Adhin nog niet nodig

Doekhie stelt dat critici, waaronder ook zijn partijleden, het verschil moeten kennen tussen de opsporingsfase en vervolgingsfase in strafzaken. De zaak ligt nog bij het OM en niet bij de rechter. Vandaar dat hij niet vindt dat Adhin eerst in staat van beschuldiging moest worden gesteld conform de ‘Wet in staat van beschuldiging stelling politieke ambtsdragers’. “Er is een ratio achter deze wet. Het gaat erom dat een gewezen ambtsdrager tijdens het uitoefenen van hun ambt allicht scheef zijn gaan marcheren, dan komt die wet wel in werking. Maar wanneer het onderzoek al is begonnen en blijkt dat uit verklaringen dat ‘yu faya’, dan pas komt het moment dat de pg het verzoek tot in staat van beschuldigingstelling zal indienen bij het parlement. Gillmore Hoefdraad is toch ook eerst meerdere malen door de politie gehoord alvorens hij in staat van beschuldigingstelling is gesteld. Pas na zijn verhoor is het verzoek ingediend. Het OM heeft meer informatie dan wie dan ook buiten. De procureur-generaal heeft zelf ook gezegd dat hij genoeg redenen heeft om een strafrechtelijk onderzoek te starten”, aldus Doekhie.

Wat is het verschil tussen Van Trikt en Adhin?

Ongeveer een week terug hebben NDP-toppers, waaronder voorzitter Desi Bouterse en ondervoorzitter Ramon Abrahams, tijdens een kadermeeting in Ocer fel gereageerd over de wijze waarop Adhin is opgehaald en in verzekering is gesteld. Aangevoerd werd dat de partij wordt aangevallen. Bouterse merkte op dat de partij ‘oorlog’ ook niet zal schuwen als het nodig is. Ondervoorzitter Ramon Abrahams zei aan dat de partij zich moet voorbereiden op een lange en harde strijd. Assembleelid en ex-HI&T-minister Stephen Tsang vond dat mensen die kritisch zijn, waaronder hij ook, aangepakt worden door de coalitie. Ook de NDP-fractie in het parlement, onder leiding van Rabin Parmessar, heeft besloten om niet te participeren in plenaire sessies zolang Adhin achter de tralies is.  Doekhie benadrukt dat hij deze houding van zijn partijleden hypocriet vindt, omdat het dezelfde NDP’ers waren die tijdens de vorige regeerperiode ervoor hebben gezorgd dat de NDP’er Robert van Trikt, toen governor van de Centrale Bank, nog steeds strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn aandeel in de megafraudezaak bij de moederbank. “Dezelfde mensen die nu het hardst schreeuwen uit de paarse hoek hebben Van Trikt laten opsluiten. Zijn moeder was toen minister van Onderwijs. Wanneer anderen nu de gewezen vicepresident hebben aangebracht, dan schreeuwt men. Wat is het verschil tussen Van Trikt en Adhin? Het zijn beide aanhangers van de partij”, aldus Doekhie.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: