‘Bewakingsbedrijven voor Covid-thuisquarantaine is money making business’

Het zijn gouden tijden voor bewakingsbedrijven dankzij de Covid-19 pandemie. ‘Het gaat om money making business’, zegt iemand van een bewakingsbedrijf tegenover Dagblad Suriname. Er bestaat een lijst waarop diverse bewakingsbedrijven staan vermeld die in het kader van quarantaine werkzaamheden verrichten. Maar, sommige bedrijven die vier weken lang bewakingswerk hebben verricht blijken van de lijst te zijn gehaald.

Dagblad Suriname verneemt van bronnen, dat de werkzaamheden niet meer vallen onder het ministerie van Volksgezondheid of het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Op de lijst blijken nu veel nieuwe bedrijven voor te komen. De bron bij een bewakingsbedrijf zegt: ‘Ik heb gedurende vier weken quarantaine bewaking gedaan zonder enige problemen. Mijn klanten hebben zich strikt aan de regels gehouden en dan nu plotseling dit.’ 

Er is een vereniging van bewakingsbedrijven. Een woordvoerder zegt in een reactie: ‘Bedrijven die verbonden zijn aan onze vereniging stellen vragen en we hebben geen antwoord. De regering weet van het bestaan van onze vereniging. We hebben zelfs een presentatie gehouden voor de nieuwe regering. Ook hebben we een brief gestuurd aan de minister van Justitie en Politie om ontvangen te worden voor een kennismaking en om over zaken rakende de beveiligingssector te spreken. Geen reactie.’ 

Iedereen herinnert zich de nog de verontwaardiging die ontstond medio oktober toen bekend werd, dat de SLM samenwerkte met een beveiligingsbedrijf dat pas was opgericht en amper een paar dagen ingeschreven stond bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Passagiers uit Nederland werden verplicht om Blitzz Security ruim SRD 5.000 te betalen voor tien dagen bewaking in thuisquarantaine. De meeste mensen weigerden echter te betalen. Het bedrijf bleek een eenmansbedrijf te zijn.

In een verklaring stelden het ministerie van Volksgezondheid en Transport, Communicatie en Toerisme, dat de overeenkomst die getekend was met Blitzz en passagiers nietig zou worden verklaard. De overheidsautoriteiten zouden met diverse betrokkenen binnen de beveiligingssector spoedig om de tafel gaan zitten om een oplossing te vinden voor de gang van zaken rond de bewaking bij thuisquarantaine. 

Maar, vandaag de dag hangt er nog steeds een mist rond de gang van zaken inzake het bewaken van reizigers die in thuisquarantaine zijn.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: