Suriname en Guyana tekenen weer Memorandum of Understanding inzake bouw brug Corantijnrivier

‘Tigri-kwestie’ door presidenten Santokhi en Ali gemeden in persconferentie – Santokhi: ‘Deze vraag over grenskwestie gaat altijd komen’ – Ali verschuilt zich achter een ‘commissie’

De president van Guyana, Irfaan Ali, is dinsdagochtend door president Chandrikapersad Santokhi officieel ontvangen in het presidentieel paleis. 

De Guyanese delegatie, die op bezoek is ter bijwoning van de festiviteiten rond de viering van 45-jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, bestaat verder uit First Lady Arya Ali en de ministers van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, en Openbare Werken, Juan Edghill. Na de ontvangst volgde onder andere een gezamenlijke persconferentie van beide presidenten.

President Santokhi wees in zijn toespraak op de jarenlange vriendschap tussen beide landen en dat hij zijn Guyanese collega een ‘vruchtvolle bespreking’ ‘s morgens hadden gevoerd. Hij ging ook kort in op de bouw van een brug over de Corantijnrivier, waartoe na de persconferentie door de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen weer een Memorandum of Understanding werd ondertekend.  ‘De brug is niet alleen belangrijk voor onderling personen- en goederenverkeer, maar symboliseert ook een transitie van een oud- naar een nieuw tijdperk’, sprak Santokhi. Het Memorandum of Understanding is echter niets meer dan een zoveelste stuk papier in een al jarenlange durende discussie over de bouw van de brug en geen enkel stuk papier heeft ooit geleid tot een eerste spade in de grond voor de bouw.

President Irfaan Ali ging in zijn toespraak vooral in op de samenwerking tussen beide landen. Ook Ali sprak over de bouw van de ‘Corantijn-brug’, ‘belangrijk voor toerisme, transport en handel voor beide landen’. Verder benadrukte hij, dat Guyana en Suriname zich moeten richten op positieve issues en niet op negatieve issues.

Beide presidenten maakten ook bekend dat er een Strategic Dialogue Platform gaat komen, om de onderlinge samenwerking op diverse terreinen in werkgroepen te verdiepen.

De ‘Tigri-kwestie’ werd door beide presidenten tijdens de persconferentie gemeden. President Ali zei alleen, dat een commissie werkt aan de grenskwestie en tezijnertijd advies moet uitbrengen aan de regering. President Santokhi: ‘Deze vraag gaat altijd komen, totdat we inderdaad dat probleem goed opgelost zal zijn. Ja, het staat op de politieke agenda en is ook onderwerp in het Strategic Dialogue Platform.’ Vervolgens ging hij snel in op positieve ontwikkelingen tussen beide landen, zoals de offshore olie-projecten, de bouw van de brug en het definitieve herstel in Suriname van de Canawaima-veerboot.

De persconferentie was vooral een wederzijdse stroom positief geladen woorden om de goede onderlinge relatie te benadrukken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: