Partiële openstelling van het luchtruim voor commerciële vluchten

Met ingang van maandag zal het Surinaamse luchtruim partieel opengesteld worden voor commerciële vluchten op de Mid-Atlantische route (Amsterdam-Paramaribo, vice versa) en op vooraf afgestemde regionale vluchten. De partiële openstelling betreft in deze een pilotfase van een maand met evaluatiemomenten gedurende die maand met alle betrokken stakeholders. 

Luchtvaartmaatschappijen wordt toegestaan op een gereguleerde en gecontroleerde wijze commerciële vluchten uit te voeren. Dit is gebonden aan door de autoriteiten vastgestelde aantal passagiers per vlucht per week, zo zei minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme maandagochtend tijdens een update Covid-19 persconferentie.

Reizigers kunnen vanaf maandag rechtstreeks via reisagenten of de luchtvaartbedrijven hun tickets boeken. De toestemming van de afdeling Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking voor ingezetenen en niet ingezetenen komt te vervallen. Visumplichtigen dienen de normale E-visa en E-tourist card procedure te volgen via de VFS-Global website https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index

De geldende voorwaarden voor bezoekers blijven ongewijzigd. 

Passagiers dienen voor toelating op de vluchten te overleggen:

– Een negatieve Covid-19 test van niet ouder dan 72 – 120 uur, maar  geen GGD testresultaten, voor passagiers uit Nederland, geen quick-testresultaten of antibody testresultaten.

– Een bevestigde accommodatie boeking (geen reservering) van minimaal 10 dagen bij een geregistreerd SHATA-hotel (Suriname Hospitality and Tourism Association) of -accommodatie. Voor thuisquarantaine geldt de schriftelijke

toestemming van het ministerie van Volksgezondheid.

Voor niet ingezetenen geldt, dat zij een reisverzekering met Covid-19 dekking hebben en overleggen.

Zonder deze drie vereisten zullen passagiers door de luchtvaartbedrijven niet toegelaten worden tot de

vluchten.

Thuisquarantaine

Het in quarantaine gaan in een eigen accommodatie is mogelijk. Hiervoor zal de reiziger met redenen omkleed moeten aangeven waarom voor quarantaine in huis wordt gekozen. Bij het verzoek zal de reiziger moeten aangeven wie garant zal staan. De garantsteller dient zich ervan bewust te zijn dat hij/zij mede-aansprakelijk zal worden gesteld, indien de reiziger zich niet aan de regels houdt. De toestemming voor thuisquarantaine, wordt uitsluitend door de minister van Volksgezondheid of de directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) gegeven. De aanvraag voor deze faciliteit moet maximaal 10 dagen voor vertrek worden aangevraagd via het e-mailadres: [email protected]. Alleen met de schriftelijke toestemming van die autoriteiten zal de thuisquarantaine mogelijk zijn. Op de Johan Adolf Pengel Luchthaven, na aankomst, wordt geen toestemming verleend voor thuisquarantaine! Afhalers mogen zich daarom ook niet begeven naar de luchthaven.

Na de verkregen toestemming zal de reiziger een bewakingsbedrijf moeten benaderen voor de (lijfelijke) bewaking op het quarantaineadres. De kosten voor de bewaking komen voor rekening van de reiziger.

Aanmeldplicht BOG

Het e-mailadres van BOG, [email protected], heeft een dubbele functie. Enerzijds dient men via dit adres toestemming te vragen voor thuisquarantaine, anderzijds fungeert dit adres als informatieplatform voor de autoriteiten ter voorbereiding op inkomende reizigers.

Iedere reiziger dient tot 72 uur voor vertrek de negatieve Covid-19 test, de bevestiging van de SHATA-accommodatie dan wel de verklaring van het ministerie van Volksgezondheid in geval van thuisquarantaine én reisverzekering (voor niet-ingezetenen) te mailen naar

[email protected]

Reizigers die afreizen in verband met een sterfgeval of bezoek aan een ernstig ziek familielid, dienen zich eveneens te melden via [email protected]

Transport vanaf de luchthaven

Het transport van de luchthaven naar de accommodatie zal ook gecontroleerd geschieden. Bij quarantaine in een SHATA-accommodatie zal dat verzorgd worden door de SHATA-accommodatie. In geval van thuisquarantaine kan de reiziger alleen opgehaald worden door een bij Luchthavenbeheer geregistreerd taxibedrijf. In beide gevallen zijn de kosten voor rekening van de reiziger.

Voor de reizigers geldt verder, dat zij zich houden aan alle in het land geldende COVID-19 maatregelen.

Deze zijn onder andere:

– Verplicht opdoen/ dragen van een mond-/neusbedekking op alle openbare plekken en in openbaar transport (winkels, banken, afhaalrestaurants, kapperszaken et cetera)

– De handhygiëne maatregelen

– Het houden van de 1,5 – 2 meter afstand

– Samenscholingsverbod (geen groepen groter dan 5 personen)

De samenleving kan bijdragen om de verplichte 10-dagen Quarantaine periode van familie en vrienden te veraangenamen, door digitaal met hen in contact te blijven. Ook bestaat de mogelijkheid, pakketjes en maaltijden voor hen af te geven bij de receptie van het hotel waar

zij zullen verblijven. Het zal ook mogelijk zijn pakketten af te halen bij de hotels, die na ontsmetting kunnen worden meegegeven. Hen fysiek bezoeken, is niet toegestaan gedurende de quarantaine periode. Op de 11e dag vindt zoals gewoonlijk de exit-screening plaats door de daartoe bevoegde autoriteiten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: