Trainer politiehonden pleit voor meer honden in Suriname

Vanaf het Telesurcomplex in de Cultuurtuin worden politiehonden getraind door de stichting genaamd K9 Police Dog Training Center Su. De voorzitter, die nu in Nederland zit, ziet nog grote uitdagingen op dit gebied voor Suriname. Hij schetst een beeld van slechts enkele politiehonden in het land. Te weinig vindt hij. “Als je een hond uit Nederland laat overkomen, is daar ook de juiste kennis voor nodig en de honden moeten regelmatig trainen.” Hij zegt zelf een hondenafrichter te zijn, maar er zijn ook mensen nodig die als ‘hondenhandlers’ werken. Dat zijn 2 totaal verschillende disciplines. Met 22 jaar ervaring is de voorzitter er ook trots op dat hij in 2015 als eerste Surinamer deelnam aan de Nederlandse kampioenschappen. “En in 2013 ben ik kampioen geweest van Zuid-Holland.” Honden africhten is zijn vak en hij levert goed getrainde viervoeters af aan de politie in Nederland. “De hond waarmee ik aan de Nederlandse kampioenschappen heb deelgenomen, is momenteel in Suriname, maar de hond heeft niets te doen.” Het gaat om een gecertificeerde hond, die met lof voor complexe taken, zoals objectbewaking, is opgeleid. Een zakenman uit de Verenigde Staten wilde de hond kopen voor Euro 15.000. “Maar ik zei deze hond is voor Suriname.”  

De hond blijkt vorig jaar diverse demonstraties te hebben gegeven voor de hooggeplaatste functionarissen. “Maar het resultaat is op niets uitgelopen.” De hondentrainer vertelt dat zijn doel was om te helpen om een hondenbrigade op te zetten op internationaal niveau. Wapens zouden dan eenvoudig kunnen worden opgespoord. Ondertussen is de hondenopleider door de ‘hondenuniversiteit’ te Nunsspeet benaderd voor een hond, die hij ook voor Suriname had opgeleid. “Daar worden de honden voor allerlei zaken opgeleid, waaronder ook covid-19.” De hond zal dan aan deze instelling worden verkocht. “Omdat ik vanuit Suriname niets meer heb gehoord.” De gemiddelde prijs voor dergelijke afgerichte dieren is Euro 6000.

Tot nu toe heeft hij voor 50.000 euro geïnvesteerd in Suriname. “Maar daar zie ik nog niets van terug.” De trainer is voornemens zijn inspanningen vanaf 2016 in Suriname daarom te stoppen. “Ik heb mijn best gedaan”, zegt hij. “De deuren zijn niet opengegaan, terwijl de criminaliteit stijgt.” Vandaar dat hij met de honden kansen zag om deze ook in te zetten tegen drugs en wapenbezit bij wegcontroles. “Daarmee kan je de criminaliteit indammen.”

Voor de honden die hij in Suriname heeft, moest onlangs Euro 1200 aan voer worden gestuurd. Dit opgeteld met SRD 5000 invoerrechten. Honden africhten bestaat onder meer uit gehoorzaamheidstraining. Zelf heeft hij ook 4 handlers opgeleid in Suriname.

Suriname

Om succesvol honden te kunnen opleiden, is het belangrijk dat er ook politieke wil aanwezig is, laat de trainer weten. “Maar de deuren gaan niet open, terwijl ik al heb laten zien waartoe de honden in staat zijn”, besluit de voorzitter van K9 Police Dog Training Center Su.

RB  

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: