Srefidensi 2020: Karakterprobleem

De geschiedenis geeft aan dat agressie en wapengeweld Suriname niet vreemd zijn. De bevolking was en is wantrouwend tegenover elkaar. Bij het vestigen en in de handhouden van Suriname, werd er vanaf de eerste dag van de volksplanting geweld gebruikt. De Engelsen, Hollanders en Fransen gingen elkaar te lijf om aan grond te komen in de Nieuwe Wereld. De Inheemsen verzetten zich tegen de invasie. De Afrikanen streden tegen de slavernij en onder elkaar. De frustraties, overspannenheid, trauma’s uit het verleden zijn uitgemond in moeilijk te kalmeren spanningen en agressie, die het land lam hebben geslagen.

Scheermes

Oorlog in Suriname wordt niet alleen met wapens gevoerd. Er worden door de een en dezelfde persoon of groep verschillende meningen gelijktijdig verkondigd, hypocrisie tiert welig. Men zegt het ene, maar denkt het andere. Er wordt verraderlijk vals gespeeld en kwaad gedaan. Men laat het achterste van een lasterende, kwaadsprekende, gladde, giftige, dubbele tong als een scheermes spreken. De frustraties, overspannenheid, trauma’s uit het verleden zijn uitgemond in moeilijk te kalmeren agressieve houding, die het land lam hebben geslagen.

Dwaalspoor

Zo nu en dan wordt hier en daar als aandachtspunt aangehaald dat de huidige onafhankelijkheid generatie een verloren generatie is. Anderen zijn de mening toegedaan dat Suriname op een negatieve wijze is beïnvloed en op een dwaalspoor is gebracht. Nauwelijks 5 jaar na het verkrijgen van de onafhankelijkheid werd uit een gril naar de wapens gegrepen om eenzijdig verder te kunnen gaan. De wil van enkelen werd doorgedrukt.

De das omgedaan

De militaire staatsgreep, die 5 jaren na het bezegelen van de onafhankelijkheid plaatsvond, maakte de goede weg die de Republiek Suriname was ingeslagen, moeilijk begaanbaar. Het land werd de das omgedaan. Alles waarmee de jonge republiek bezig was, werd door de militaire staatsgreep stopgezet. Bij de onafhankelijkheid heeft Suriname heel wat geld gehad om de ontwikkeling op gang te brengen en een solide financieel/economische basis te leggen en op eigen benen te staan. De militairen hebben alles op z’n kop gezet. Er is weinig van terechtgekomen. De Surinaamse zaak is binnen 7 jaren met de grond gelijk gemaakt.

 Verspilzucht

 Alle initiatieven die op spoor waren om gerealiseerd te worden, zijn toen aangehouden en vernietigd. Het beleid heeft nergens naartoe geleid. Alle reserves die ter beschikking waren, zijn opgemaakt. Dat was de revolutie. West Suriname moest eraan geloven. Er was sprake van je reinste kapitaalsvernietiging. Miljarden werden verspild. De handelswijze tijdens het militair regiem en ook daarna heeft er mede voor gezorgd dat de Nederlandse ontwikkelingshulp werd verkwanseld.

Karakterprobleem

‘Het is een karakterprobleem. Het is de manier waarop er met de staatsmacht wordt omgegaan. Het komt tot uiting in de wijze waarop de economie wordt aangepakt. De militaire schaduw hangt vanaf de jaren ’80 over Suriname. De afgelopen 10 jaar zijn dezelfde beleidsinzichten, die toen en nu zorgen voor de problemen, gehanteerd. Tijdens het militair bewind werd er geld gedrukt om de economie te sturen. Deze werkwijze werd vervangen met geld lenen. Verwacht wordt dat het een hele tijd zal duren om de Republiek Suriname op het juiste spoor te krijgen. Maar de tijd geneest alle wonden’, wordt geredeneerd.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: