Koeien melken in Paramaribo

De Kong Ngie Tong Sang Zondagsmarkt, een replica van een marktplaats uit een Aziatische sloppenwijk, wordt op zondagen in Paramaribo in het historisch centrum van de stad, achter het presidentieel paleis, op de hoek van de Grote Combe weg en de Van Sommelsdijkstraat gehouden. Het is ervan af voor zonsopkomst een gaan en komen van welvarende leden uit vooral de gemeenschap van de Nieuwe Chinezen. Binnen enkele uren is alles zo goed als gesleten. Rond 9.00 uur is de markt gesloten.

Broko pranasi

De Kong Ngie Tong Sang markt is ogenschijnlijk de drukstbezochte en welvarendste markt in Suriname. De omzet is groot. Wat tegenvalt, zijn de opstallen en markttafels. Het ziet er beroerder uit dan een broko pranasi, een markt van lage rang in de Zuid-Amerikaanse favella of Aziatische sloppenwijk.

Poen maken

De handelaren die er zakendoen, hebben het voorkomen van welgesteld. De handelswijze wordt getypeerd als ‘hit and run’. Importeren, niets investeren, de koe melken en alles wegdragen. President Santokhi wordt een bezoek aan de markt aangeraden. Via de Palmentuin, zijn achtertuin, en Waki Pasi is hij binnen een paar minuten ter plaatse. Dan kan hij getuige zijn hoe zonder of noemenswaardige investering Suriname poen kan maken.

HD

error: Kopiëren mag niet!