Demonstranten steken parlement Guatemala in brand

Woedende Guatemalteken hebben zaterdag het parlement van Guatemala in brand gestoken uit protest tegen president Alejandro Giammattei en de begroting voor 2021. Het Rode Kruis van het Midden-Amerikaanse land behandelde mensen die bedwelmd waren door rook, aldus een woordvoerder van de organisatie. Meerdere mensen zijn gewond geraakt na botsingen met de politie en zeker 22 mensen zijn gearresteerd.

De betogers vinden daarbij dat de begroting erdoor is gedrukt. Het parlement gaf zijn goedkeuring in de vroege ochtend van woensdag, in een geheime zitting. Ze beschuldigen Giammattei ervan gebruik te hebben gemaakt van een noodsituatie in het land, dat recent is getroffen door enkele zware orkanen en kampt met de coronapandemie.

Ook zijn veel Guatemalteken boos omdat parlementsleden zichzelf een bonus hebben gegeven van 65.000 dollar (bijna 55.000 euro) voor maaltijden, terwijl ze gekort hebben op uitkeringen voor onder meer coronapatiënten en mensenrechtenorganisaties.

In 2015 leidden massale straatprotesten tegen corruptie in Guatemala tot het aftreden van president Otto Pérez Molina, vicepresident Roxana Baldetti en een aantal leden van de regering. Zowel Pérez Molina als Baldetti zit vast in afwachting van diverse corruptie-rechtszaken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: