Suriname heeft van het jaar de tweede grootste olievondsten qua volume in de wereld

Van de 73 nieuwe ontdekkingen die dit jaar zijn aangekondigd, tot en met oktober, is Suriname naar voren gekomen als de nummer twee qua het volume gevonden olie; alleen Rusland heeft meer. Volgens een nieuw rapport van Rystad Energy zijn de exploratieactiviteiten dit jaar veerkrachtig, ondanks de wereldwijde pandemie, met ontdekte bronnen die al meer dan 8 miljard vaten olie bedragen. Dit zal naar verwachting aan het einde van het jaar rond de 10 miljard olie zijn.

Grote vondsten

Ongeveer 3,75 miljard van de vondsten, of 46% van de totale ontdekte volumes, zijn gas, terwijl de vloeistofvolumes worden geschat op 4,31 miljard. Nog ontelbare bronnen in vondsten, zoals Sakarya in Turkije, wijzen op extra opwaarts potentieel, wat betekent dat 2020 zal voorkomen dat we terugkeren naar het dieptepunt van meer dan 10 jaar dat we in 2016 hadden gezien op slechts 7,7 miljard”, zei Rystad Energy. “Rusland leidt in termen van ontdekkingsvolume, met 1,51 miljard vaten olie-equivalent, terwijl Suriname op de tweede plaats komt met 1,39 miljard en de VAE volgt op de derde plaats met 1,1 miljard”, meldt OilNow.

Opwaarts

Rystad Energy zei over de offshore-volumes, die goed zijn voor iets meer dan driekwart van de ontdekte bronnen, dat 33% werd gevonden in ultradiep water, 38% in diepwatergebieden en 29% in ondiepe wateren. Als we kijken naar de timing van de ontdekkingen, was het derde kwartaal het zwakste met ongeveer 2 miljard nieuwe vondsten, vergeleken met ongeveer 2,7 miljard tijdens elk van de eerste 2 kwartalen. “Wereldwijde olie- en gasbedrijven zullen op jacht gaan naar veel extra volumes aan geplande wilde katten voor de laatste 2 maanden van 2020, hoewel sommige mogelijk pas begin 2021 voltooid zijn en daarom zullen bijdragen aan het aantal van volgend jaar. Wij denken dat de ontdekte volumes waarschijnlijk rond de 10 miljard zullen liggen”, zegt Palzor Shenga, senior upstream analist bij Rystad Energy.

Guyana blijft de grootste vondst in de bekken

“Bedrijven hebben verkennend succes ervaren in opkomende scenario’s in landen als Suriname, Guyana, Zuid-Afrika en Turkije, evenals in bewezen volwassen regio’s, zoals Brazilië en Noorwegen”, zei Rystad Energy. Guyana blijft de grote vondst in het Guyana-Surinaamse bekken, waar tot nu toe ongeveer 9 miljard vaten olie-equivalente bronnen zijn ontdekt in slechts één blok. Rystad Energy zei dat het rangschikken van bedrijven op basis van ontdekte volumes aantoont dat de Russische Gazprom aan de leiding is, voor Total en Apache. De laatste 2 hebben dit jaar respectievelijk ongeveer 960 miljoen en 700 miljoen aan netto winbare bronnen gevonden, voornamelijk dankzij 3 grote ontdekkingen in Blok 58 voor de kust van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: