Uitgebreid programma rond viering van 45 jaar Onafhankelijkheid

Tijdens en rond de viering van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid wordt een lijvig programma afgewerkt, uiteraard met inachtneming van de geldende Covid-19 protocollen en -maatregelen. 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zei vrijdag tijdens de persconferentie van de regering – zo bericht de Communicatie Dienst Suriname -, dat niet alleen de Onafhankelijkheidsviering, maar ook de Kerst- en Nieuwjaarsperiode veel mensen op de been zullen brengen. ‘We moeten ervoor zorgen dat we alert blijven’, aldus de bewindsman, die zei dat het luchtverkeer momenteel op gecontroleerde wijze wordt opengesteld. ‘Dat maakt ook dat we voorzichtig moeten zijn.’

De activiteiten in het kader van de Onafhankelijkheidsviering beginnen in feite al met de beëdiging van twee dignitarissen tot granman. Het betreffen traditionele activiteiten, die echter samenvallen met de onafhankelijkheidsviering. Jozef Forster werd vrijdag beëdigd tot granman der Paramacanners, terwijl Remon Clemens zaterdag granman van de Kwinti’s wordt. De Commissie Grondenrechten is ook vrijdag geïnstalleerd. 

Zaterdag vindt op twee momenten de decoratie plaats van Surinamers die in het kader van de Onafhankelijkheid in 1975 en daarna een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het land.

De eerste gasten voor de viering zijn vrijdagavond al gearriveerd, te weten de honorair consul van Israël en de beoogde ambassadeur van Thailand in Suriname. 

Op zondag 22 november vindt een nationale gebedsdienst plaats, op verschillende locaties. Op dezelfde dag zal de ambassadeur van Thailand in het presidentieel paleis zijn geloofsbrieven aanbieden aan president Chandrikapersad Santokhi. Mogelijk zal ook de ambassadeur van Egypte, die geaccrediteerd is in Brazilië, aanwezig zijn.

Op maandag 23 november en dinsdag 24 november arriveren respectievelijk de Guyanese en Frans-Guyanese delegaties in Suriname. De Guyanese delegatie bestaat uit president Irfaan Ali, zijn echtgenote, drie ministers enkele media en veiligheidspersoneel. Bij Frans-Guyana gaat het om de voorzitter van het parlement en de prefect van Frans-Guyana. 

Dinsdag vindt er een bilaterale ontmoeting plaats tussen het Surinaamse en het Guyanese staatshoofd. De agenda van deze ontmoeting is eerder dit jaar vastgesteld tijdens het bezoek van president Santokhi aan zijn Guyanese ambtgenoot.

In de marge van het bilateraal overleg zal er een tweetal overeenkomsten worden getekend. Volgens minister Ramdin Memorandums of Understanding om de relatie tussen de twee landen formeel te bevestigen in de nieuwe structuur. President Irfaan Ali brengt dinsdagmiddag een bezoek aan Staatsolie. 

Minister Ramdin heeft dinsdag ook een ontmoeting met de Canadese ambassadeur, die in Guyana geaccrediteerd is. De verwachting is dat op die dag ook de ambassadeur van Ghana als vertegenwoordiger van de Ghanese president arriveert evenals de ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië en het Koninkrijk der Nederlanden. Ramdin zal met beide bewindslieden een bilaterale ontmoeting hebben en mogelijk met de Braziliaanse functionaris enkele overeenkomsten tekenen.

In aanloop naar 25 november biedt president Santokhi de buitenlandse gasten en genodigden in klein gezelschap een diner aan. De gasten worden de volgende dag op het paleis verwelkomd door het Surinaamse staatshoofd en vicepresident Ronnie Brunswijk. Op het Onafhankelijkheidsplein wordt dan een buitengewone openbare vergadering van het parlement gehouden, waarbij de Guyanese president en president Santokhi felicitatieboodschappen zullen uitspreken. De overige gasten doen dat tijdens het diner op dinsdag 24 november. De ministers van Brazilië en Nederland keren dezelfde dag terug, terwijl president Irfaan Ali de volgende dag vertrekt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: