Slechte sanitaire voorzieningen kunnen leiden tot diarree en darmwormen

Diarree bij kinderen en darmwormen houden verband met ernstige en blijvende groeistoornissen. Het zijn beide aandoeningen die zich kunnen voordoen als er geen goede sanitaire voorzieningen zoals toiletten, water en zeep aanwezig zijn.

Volgens voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard waren ziektes zoals dysenterie en tyfus vroeger doodsoorzaak nummer 1 in Suriname. Dat kwam doordat er gebruik werd gemaakt van privaten die veel te wensen overlieten. Aan het begin van 1900 tot 1930 waren er erfwoningen met gemeenschappelijke privaten. Vanwege het feit dat de mensen het niet konden betalen, werd gewoon een gat gegraven waarin zij hun behoefte deden. Tijdens de regentijd kwam echter alles aan de oppervlakte. Kinderen die bijvoorbeeld een awarra van de grond opraapten om te eten, werden ziek. Waardoor doodsoorzaak nummer één allerlei infectieziektes waren die daarmee te maken hadden. Langzaamaan kwamen er steeds betere privaten en daarna betere toiletten.

“Een toilet is van eminent belang, omdat een toilet ervoor zorgt dat hygiëne gerealiseerd kan worden. Ontlasting heeft namelijk heel veel ziektekiemen”, zegt Stutgard. Hij wijst erop dat dat zelfs nu niet alle mensen goede toiletten hebben, bijvoorbeeld in de districten en het binnenland van Suriname. De voedseltechnoloog/microbioloog pleit er daarom voor dat niet alleen op 19 november Wereld Toilettendag wordt herdacht, maar dat we het hele jaar door moeten beseffen dat er nog veel moet gebeuren om ervoor te zorgen dat iedereen een toilet heeft en zijn handen in voldoende mate kan wassen. Gelukkig zijn er instanties en organisaties die zich ervoor beijveren om de bewustwording over het belang van goede hygiëne te delen met de samenleving, zegt Stutgard.

Zelf timmert hij al jaren samen met Intermed Caribe aan de weg om de voorlichting over een goede hygiëne op te voeren. Zo wordt in het kader van Internationale Toilettendag nagegaan waar er behoefte is aan openbare toiletten, maar ook waar gerenoveerd moet worden. “Er wordt dus eerst gekeken naar plekken waar je een grote groep van mensen kan hebben en dan wordt gekeken of er op die plekken toiletten zijn die geschikt zijn. En wanneer zulke plekken worden geïdentificeerd, kijken we welke maatregelen we kunnen treffen om ervoor te zorgen dat mensen die zich op dat moment daar bevinden op een hygiënische manier naar het toilet kunnen gaan. En laten we elkaar niet voor de gek houden, als er grote groepen mensen ergens zijn zoals in het centrum van de stad, dan zullen een aantal wel de behoefte hebben om naar toilet te gaan”, geeft Stutgard aan.  

Hij vraagt ook aandacht voor de toiletten op de openbare scholen. Hij stelt dat wanneer kinderen geen goede sanitaire voorzieningen hebben, dit van invloed kan zijn op hun schoolprestaties. “Als er kapotte toiletten zijn, geen water, geen toiletpapier, dan is de kans op allerlei ziektes groot. De kans dat leerkrachten en leerlingen niet naar school gaan is ook groot, waardoor de leerprestaties ook droppen. En dat is niet alleen scholen in het binnenland of in de verre districten. Zelfs in Paramaribo heb je scholen waarbij de toiletten veel te wensen overlaten. Ik denk dat we de rol van hygiënische toiletten nog te vaak onderschatten”, aldus Stutgard.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: