Roy Bhikharie: “Noch DNA noch regeringsleden mogen zich bemoeien met rechtsproces Adhin”

De NDP typeert de aanhouding van de gewezen vp, Ashwin Adhin, als een ernstige schending van de rechtsstaat en eist dat hij onmiddellijk wordt vrijgelaten. PVP-leider Roy Bhikharie is van mening dat noch DNA noch regeringsleden zich in beginsel mogen bemoeien met welk rechtsproces dan ook, daar dit resulteert in ongeoorloofde inmenging en beïnvloeding. In gesprek met Dagblad Suriname attendeert Bhikharie erop dat het Openbaar Ministerie (OM), met uitsluiting van elk ander orgaan, belast is met de opsporing en vervolging.

“Geruchten doen de ronde alsof organen van de staat, die bovendien ondergeschikt zijn aan het OM, hun medewerking niet verlenen en soms zelfs het werk van het OM saboteren. Dit is pas schending van de rechtsstaat en niet wat zich nu afspeelt”, voert Bhikharie aan. Hij vindt het erg voorbarig op de manier hoe de NDP met deze kwestie omgaat. “Voor alle duidelijkheid: nog niemand is veroordeeld.” De NDP stelt dat er verzuimd is om Adhin eerst in staat van beschuldiging te stellen. Bhikharie vindt dat niet terecht. “Er is uitdrukkelijk gezegd dat het niet gaat om één van de feiten die genoemd zijn in het Wetboek van Strafvordering met betrekking tot het in staat van beschuldiging stellen van ambtsdragers.”

De PVP-leider voegt daaraan toe dat in geval van Adhin er sprake is van een commune delict. Dat wil zeggen dat Adhin niet op basis van zijn handelingen als vp is aangehouden, maar op basis van vermoedens dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan vernieling en diefstal van apparatuur. “We gillen allemaal moord en brand. Adhin is niet opgesloten of veroordeeld, dus laat het recht zijn beloop hebben.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: