Ook USD 1.5 miljoen aan machines verdwenen in Nickerie

Rachied Doekhie: “Deze boeven hebben het district Nickerie kapotgevreten’

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, is onder de indruk van het voornemen van LVV-minister Parmanand Sewdien om de verdwenen tractoren uit Iran terug te halen. Echter onderstreept de NDP’er in gesprek met Dagblad Suriname dat de bewindsman niet alleen naar de Iran-tractoren moet kijken, maar ook zijn ogen moet richten op het zwaar materieel en andere machines van de Staat die in de vorige regeerperiode voor ongeveer 1.5 miljoen US dollars zijn ingekocht en in Nickerie zijn weggegeven aan partijbonzen van de toenmalige NDP-regering. “Al deze machines zijn nu vernietigd. Ook die pelmolen van USD 1.8 miljoen is verdwenen. Als het nodig is dat ik in landsbelang met de minister moet lopen om te kijken waar die machines zijn, dan wil ik die ondersteuning geven. Want deze boeven hebben het district Nickerie kapotgevreten”, benadrukt Doekhie. Middels een document toont Doekhie dat er toentertijd machines ter waarde van USD 947.560 door de Staat zijn ingekocht bij Rachie NV. Het gaat om 2 Tumosan tractoren en 7 Mahindra tractoren met een totale waarde van USD 384.100. Daarnaast zijn 29 ploegmachines en graders voor een totaal bedrag van USD 563.460 ingekocht.  Doekhie stelt dat er daarnaast ook 2 lange-boom-graafmachines van USD 205.000 per stuk en 1 korte-boom-graafmachine van USD 190.000 gekocht zijn bij een andere firma.

Westland Sama Group

Naast deze machines, stelt de NDP’er dat er Nissan Navara en Isuzu D-max pick-ups zijn verdwenen. Doekhie beweert dat al deze machines door de nieuwe eigenaar van de Stichting Machinale Landbouw (SML), de Westland Sama Group, zijn gestolen. “Ik weet alles ervan, want toentertijd heb ik ze samen met districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh naar Nickerie gebracht. Ze hebben een terrein achter Wageningen gehuurd, een zogenaamde Lijn 7. Ze hebben toen al die machines uitgemolken en vernietigd. Nu liggen die wrakken daar, maar al die winsten zijn in die mannen hun zakken verdwenen”, benadrukt de ex-parlementariër.

Woekerwinsten maken met overheidsmachines

Doekhie gaat verder en vertelt dat dezelfde personen voor deze handelingen, zich drie jaren hebben ingeschreven voor het ophalen van trenzen en lozingen en het maken van bermen en wegen te Wageningen. “Dus den mang e fufuru a lanti machine en dan doen ze mee aan inschrijvingen. Dan nemen ze deze lanti-machines om de werkzaamheden uit te voeren. Dan den mang e verdien a moni en poti ini deng saka. Nu zijn die machines vernietigd en liggen ze daar bij Lijn 7. Het is triest”, aldus Doekhie.

Alle overheidsmachines terughalen

LVV-minister Parmanand Sewdien zei dinsdag in het parlement dat hij nergens op zijn ministerie documenten heeft kunnen aantreffen over hoe en aan wie precies de 46 tractoren en onderdelen die Iran heeft geschonken aan Suriname, zijn gedistribueerd. Een paar heeft hij wel in Coronie en Saramacca kunnen achterhalen, maar het blijft een raadsel wat precies met deze machines is gebeurd. Er is flink huisgehouden met overheidseigendom. Deze tractoren hebben al een hele poos op het terrein van LVV toentertijd gestaan. Doekhie zegt dat de minister door moet gaan in zijn zoektocht en alle verdwenen overheidsmachines moet terughalen. Ook de SML en al haar bezittingen moeten volgens hem terug in de boezem van de staat.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: