“Zonder valuta zullen we blijven strugglen”

De econoom Guillermo Samson merkt op dat de economisch technische uitdagingen waar Suriname nu voor staat, eerder door technocraten opgelost zouden kunnen worden. “Op elk gebied is de economie aangetast. Nu heb je technocraten nodig.” Samson geeft aan dat ook voor hem als staatsrechtsgeleerde er veel gecompliceerde vraagstukken liggen, waar hij zich niet aan zou durven wagen. Hij benadrukt ook dat het nu niet de tijd is voor niet relevante projecten. “Op dit moment heb ik geen boodschap aan showprojecten.” Volgens de econoom monden dergelijke projecten uit in schandalen. Samson hamert op het opvoeren van de productie, omdat hij hierin een van de belangrijke factoren voor het neutraliseren van de koersontwikkeling ziet. Op straat wordt momenteel voor 1 USD al enkele dagen SRD 20 neergeteld. “Zonder valuta zullen we blijven strugglen.” Een andere oplossing is door het goud bij de porknokkers op te kopen, maar de econoom zegt dat die juist de grens overgaan, omdat zij in Frans-Guyana meer geld krijgen voor hun goud dan in Suriname. “De Centrale Bank van Suriname had al veel eerder moeten zijn begonnen met de opkoop van het goud, zodat je een dekking hebt voor de SRD.” Samson brengt in herinnering dat dit niet de eerste keer zou zijn, omdat wijlen André Telting dit pad reeds met succes heeft bewandeld.

Als positieve ontwikkeling noemt Samson de overname van de FAI, wat hij een hele goede daad noemt. “Want ik ben geen voorstander van multinationals. We kunnen alles zelf doen, net zoals we Staatsolie hebben ontwikkeld. Als we al ons goud zelf uit de grond haalden, dan hadden we nu een voorraad van enorme omvang”, besluit de econoom. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: