Stoffen mond-neuskap niet langer dan drie uren op doen

De mond-neuskap, vooral de zelfgemaakte van stof of katoen, mag niet langer dan drie uren worden gedragen. Na deze tijdsperiode zouden gebruikers een nieuwe of schone mond-neuskap moeten opdoen.

Dit is een van de aanbevelingen van Beray Cornelius en Urmie Koese uit hun afstudeeronderzoek naar de aanwezigheid van Staphylococcus aureus op de mond-neuskap en de bacteriologische veiligheid van dit bedekkingsmiddel. De aanwezigheid van deze bacterie kan leiden tot voedselvergiftiging. Door altijd de handen te wassen na het niezen, hoesten en vóór het aanraken van voedsel kan besmetting met de bacterie worden voorkomen.

De afgestudeerden hebben gesteld dat een mond-neuskap kan helpen tegen verspreiding van het Covid-19-virus in een gesloten ruimte en bij een afstand kleiner dan 1,5 meter. Ook kan het de verspreiding door middel van vochtdruppels en speeksel voorkomen. Echter stopt een dun, simpel masker de verspreiding van Covid-19-besmettingen niet. Bovendien blijkt dat mensen met een mond-neuskapje hun gezicht mogelijk meer aanraken dan ze doorgaans gewend zijn. Studies naar het gebruik van een mond-neuskapje bij griep laten trouwens zien dat mensen in de omgeving van iemand anders met griep niet beter beschermd zijn tegen infectie dan zonder mond-neuskapje.

Slechte leerprestaties

Volgens Cornelius en Koese is gebruik van de mond-neuskap op straat onnodig als er voldoende afstand gehouden wordt. Zij werden tijdens hun afstuderen begeleid door voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard. Die legt uit dat gebruikers van een mond-neuskap uitgeademde koolstofdioxide weer inademen. Dat zal op een gegeven moment ertoe leiden dat mensen last krijgen van longaandoeningen en longontstekingen, omdat ze niet op de juiste manier kunnen ademhalen.

Meerdere nadelen

Maar het (onjuist) gebruik van een mond-neuskap heeft meerdere nadelen. Bij het gebruik van mond-neuskapjes in een openbare omgeving lopen jonge kinderen en gezonde mensen het risico op hypercapnie (uitgeademde CO2 of kooldioxide). Bovendien krijgen leerlingen die urenlang de mond-neuskappen op hebben een slechte leerprestatie in de klas. Nu geldt voor de lagere school het opzetten van een mond-neuskap niet meer. Immers kunnen kinderen, wanneer zij onvoldoende adem halen, niet optimaal presteren.

Virus discrimineert niet

“Je hebt energie nodig om te kunnen studeren. Daarvoor heb je ook extra zuurstof nodig. Als je dat belemmert, hoe wil je dan niet dat de schoolprestaties gaan afnemen? En onlogisch is het dat de kinderen van de lagere school het niet meer hoeven op te hebben, maar de kinderen van de mulo en middelbare school wel. Wat is het verschil? Het virus discrimineert niet. Dus relevant is, en dat is mijn mening, dat we tientallen mensen proberen te redden of te genezen en daardoor duizenden gezonde mensen ziek gaan maken”, stelt Stutgard.

Gezondere samenleving

Cornelius en Koese hebben dit onderzoek gedaan omdat de focus tot nu toe slechts gericht is op de kans of het Covid-19-virus al dan niet geremd wordt. Echter was nog geen onderzoek gedaan naar een bacteriologische veiligheid. Met dit afstudeerproject willen ze een bijdrage leveren aan het realiseren van een gezonde samenleving. Begeleider Stutgard: “We focussen op een gezondere samenleving. We focussen niet om meerdere mensen ziek te maken. Er is een beslissing genomen met die mond-neuskappen zonder dat er een serieus onderzoek is gedaan. Men heeft gekeken naar de medische wereld en men heeft gezien dat ze daar mond-neuskappen gebruiken, en waarom.”

Weerstand vergroten

“Die mond-neuskap is in eerste instantie dat jij niemand ziek maakt en in tweede instantie dat jij niet ziek wordt. Ik snap niet dat mensen die alleen in de auto zitten of alleen op straat lopen een mond-neuskap dragen. Wie gaan ze ziek maken op dat moment? Niemand!”zegt Stutgard. Hij vindt het dan ook veel beter dat mensen gaan werken aan het versterken van hun immuunsysteem. De voedseltechnoloog/microbioloog legt uit dat voor elk virus, óók Covid-19, in feite geldt dat een sterke weerstand de kans op herstel vergroot. Van vitamine C is bekend dat het de weerstand een boost geeft, maar ook vitamine D uit onder meer zonlicht helpt enorm.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: