‘In het leven ga je nu extra offers moeten brengen’

In het leven ga je nu extra offers moeten brengen om uit te komen. Zitten en wachten levert niets op, zegt Cindy, een vrouw die kleding verkoopt langs de straat. Haar zoontje van nauwelijks 11maande staat ook naast haar. Zij benadrukt dat het niet zo makkelijk gaat om met haar kindje langs de straat te staan om haar producten te verkopen. Zij doet dit werk om haar man te ondersteunen zodat zij gezamenlijk de kosten van elke dag kunnen dragen. Ik blijf niet op een lokatie en daardoor lukt het wel met de verkoop. We mogen niet ontevreden zijn. We doen het gezamenlijk, mijn man, me zoontje en dochtertje die om de ene dag op school zit, en ik ebij”. Met ondersteuning van families uit Nederland kan zij kleren, schoenen, tassen en cosmetische spullen verkopen.  Cindy gaf aan dat haar dochtertje om de ene dag op school zit, op die dagen stop zij wel eerder met de verkoop. “Ik probeer het niet zo moeilijk te maken, daarom ben ik niet dagelijks met mijn kinderen op straat. Mijn man werkt van 8 tot 6 en is zo tegen 7 uur of 8 uur avonds thuis”. Eenieder gaf Cindy het advies om liever voor een oppas te zorgen voor de kinderen zo dat zij haar verkoop gerust kan doen maar zij denkt er niet zo over. “Ik betaalde de oppas al SRD 400 per maand per kind.  Goedkope oppas huizen zijn er maar die zijn wel op een afstand. Naast de benzine en andere kosten kom je op bijna SRD 1500 alleen voor oppas en tanken per maand. Het tanken kost uiteindelijk veel meer. Je zet je ene kind bij de oppas en zet de andere op school; je haalt haar later op de dag weer van school en zet haar bij de oppas en later worden beide kinderen weer gehaald. Dat is op zich een hele tour, elke dag. Denken aan een schoolbus in deze tijd gaat niet lukken want dat gaat een nog grotere uitgave worden”.  Dagen lang mee te gaan en mee te doen met de verkoop vinden de kinderen op den duur niet prettig. Ze willen niet meer dan de helft van de dag in een auto doorbrengen, maar andere opties heeft zij niet. “Families in Suriname vallen wij niet lastig dus doen wij het op zo een manier. Ik hoop dat het toch een beetje vergemakkelijkt wordt in de toekomst voor ouders”. Hoe doen de alleenstaande moeders het dan in deze moeilijke tijd,  vraagt Cindy zich af.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: