SRD 12 miljoen per jaar aan kosten voor 65 gewezen ministers Bouterse

Somohardjo: ‘Als ik geen minister meer ben, dan hoef ik niets meer te krijgen’

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zei dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) dat de staat per jaar een bedrag van SRD 12 miljoen moet betalen aan kosten voor 65 gewezen ministers, die gediend hebben onder het regiem van ex-president Desi Bouterse tussen 2010 en 2020. Het is geen geheim dat Bouterse tientallen bewindslieden heeft gereshuffled. Per jaar betaalt de staat SRD 16.860.497 voor de kosten aan alle gewezen ministers uit alle periodes. Het grootste deel gaat naar ex-ministers, die voorgedragen waren door exponenten van de NDP of NDP zelf. “Als het aan mij ligt, kan de regeling per direct worden opgeheven. Wij ministers krijgen al zoveel van het volk en als ik geen minister meer ben, dan hoef ik ook niets meer te krijgen. Laten wij goed nadenken, want het kost de staat tientallen miljoenen per jaar”, benadrukte de bewindsman. Indien personen na hun ambtsperiode geen andere baan kunnen vinden, stelt Somohardjo voor om deze personen maar een premie uit te keren, zodat zij een eigen bedrijf kunnen beginnen.

Revo-ministers kosten staat jaarlijks meer dan SRD 3 miljoen

Voor gewezen ministers uit de periode 1980 tot en met 1987, de zogenaamde revolutieministers, kost het de staat SRD 3.034.900 per jaar. Voor de periode 1996 tot en met 2000, tijdens de regering Jules Wijdenbosch, moet de staat jaarlijks SRD 464.640 neertellen. Voor de periode 2000 tot en met 2010, de regeringen onder leiding van gewezen president Ronald Venetiaan, is dat per jaar SRD 1.4 miljoen aan gewezen ministers.

Wetsontwerp in de maak

President Chandrikapersad Santokhi zei dat deze kosten heel zwaar drukken op de staatskosten. Erger nog, mensen die maar een jaar hebben gediend, genieten hun heel leven van verschillende privileges. Op zijn kabinet is er al opdracht gegeven om een wetsontwerp op te stellen, waarbij deze zaken heel goed geregeld zullen worden. Het gaat volgens hem om regulering en ordening, zoals dat eerder ook voor leden van het parlement is gedaan. In ieder geval zal niemand meer na een jaar of twee aanspraak kunnen maken op ministerspensioen, zoals dat bij tientallen personen het geval is uit de periode van gewezen president Bouterse.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: