Rachied Doekhie: ‘SML in diep dronkenschap tijdens borrelavond weggegeven’

Minister Sewdien wil SML weer in boezem Staat

Volgens minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn juristen nu bezig om uit te zoeken of het mogelijk is om Stichting Machinale Landbouw (SML) en al haar bezittingen weer in de boezem van de Staat terug te krijgen. Eén van de knelpunten volgens de bewindsman is dat de nieuwe eigenaar, de Westland Sama Group NV, op 6 september 2018 een krediethypotheek op dit perceelland heeft gevestigd van SRD 23 miljoen.  Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, vindt echter dat er geen enkele juridisch advies bij deze kwestie nodig is. “Dit bedrijf is tijdens een borrelavond in Wageningen tussen de mensen van de  Westland Sama Group NV en een paar regeringstoppers (NDP-regering, red.) in diep dronkenschap weggegeven. Geen enkel wet en regelgeving is hierbij in acht genomen. Het is gewoon weggegeven”, benadrukt Doekhie tegenover Dagblad Suriname. De NDP’er juicht deze stap van de minister toe. Op 13 oktober 2017 is het terrein van het SML-complex, groot 15,3303 ha, waarop de droger, pellerij, opslag en andere objecten staan, door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer overgedragen op naam van Westland Sama Group NV.

Juridische stappen tegen politieke uitgifte grote lappen Staatsgronden

Sewdien zegt dat er ook mogelijkheden worden bekeken om mogelijke juridische stappen te ondernemen tegen leden van de vorige regering die verantwoordelijk zijn voor het uitgeven van gronden te Wageningen die aan de Staat toebehoren. “Normaal is het zo dat als iemand een aanvraag indient voor een perceel, dan gaat het naar diverse instanties voor advies. LVV, de dc en grondinspectie komen er minimaal bijkijken. En als het om zulke arealen gaat, dan op basis van een dossier welke je inneemt. Wij hebben dat nergens aangetroffen en we hebben nergens adviezen gezien. Dus het is politiek geschied. Er zijn ook meer arealen die wij ook kwijt zijn op Wageningen. De president heeft een commissie benoemd die naar deze zaken kijkt en zaken van de Staat die zijn weggegeven. Als het onrechtmatig is, dan dienen we het terug te halen. Het gaat allemaal wat tijd nemen”, aldus Sewdien. De LVV-minister heeft ook klachten ontvangen van het zaaizaadareaal van LON.

Ook dc Nickerie moest het ontgelden

Doekhie voert aan dat de toenmalige districtscommissaris van Nickerie, Wedprekash Joeloemsingh,  weigerde om positief advies over de uitgifte te geven. Uiteindelijk moest die het ook ontgelden. “Hij moest toen uit het district naar een andere standplaats. Want wanneer je een overheidsterrein neemt moet volgens de wet ook de waarde ervan getaxeerd worden. Deze tegenwaarde moet dan gestort worden in staatskas. Niets is gebeurd”, benadrukt de NDP’er. Wat de krediethypotheek betreft, stelt Doekhie dat de eigenaar van Westland Sama Group NV zich ook privé heeft ingezet. “Dat betekent dat wanneer het terrein weer wordt ingetrokken door de Staat, de schuld door moet worden betaald door Westland Sama Group NV. Het is overigens niet alleen SRD 23 miljoen, maar veel meer. Het is een grote roverij en banditisme geweest met regeringstoppers die naar alle waarschijnlijkheid ook hun aandeel erin hebben gehad. Zo een groot bedrijf en een pelmolen is gewoon gratis weggeven. Vooral over de pelmolen heeft de minister niets gezegd. Daarvoor heeft de SML SRD 1.8 miljoen betaald en je geeft het gratis weg. Dat willen we ook weten. Pak het dus gelijk aan en sluit al die boeven en bandieten op”, aldus Doekhie.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: