Ashwin Adhin opgesloten

NDP-parlementariër tevens ex-vicepresident Ashwin Adhin is maandag door de politie in verzekering gesteld in de spraakmakende zaak rondom de vernieling van goederen van het kabinet van de vicepresident. Afgelopen week zijn drie verdachten, te weten Vijindra R., Amien D. en Antonio K., aangehouden en in verzekering gesteld in deze zaak. Volgens het kabinet van de vicepresident is de schade zeker een half miljoen SRD groot. De aanhouding van Adhin heeft voor enorme opschudding gezorgd binnen de Nationale Democratische Partij (NDP), van wie ondertussen verschillende ex-regeringsfunctionarissen in verschillende strafzaken verwikkeld zijn. De NDP-fractie in het parlement, onder leiding van Rabin Parmessar, keurde deze handeling af en besloot zich daarom terug te trekken uit de vergaderzaal om zich te beraden. Parmessar is het niet eens met de gevolgde procedure over de aanhouding van Adhin en merkte op dat dit elk assembleelid kan overkomen. 

Kwestie valt buiten de Wet in staat van beschuldigingstelling politieke ambtsdragers

Justitieminister Kenneth Amoksi benadrukte dat wet en recht betekent dat er geen rekening gehouden wordt met welke functie iemand bekleedt. Amoksi gaf te kennen dat Adhin opgeroepen was voor vrijdag 13 november, maar hij heeft zich niet aangemeld met zijn advocaat. Daarna moest hij op maandag tussen 9.00 en 11.00 uur zich aanmelden. Toen dat niet is gebeurd, is hij opgespoord en aangehouden ter voorgeleiding. Parmessar beweerde echter dat Adhin niet voor vrijdag maar voor gisteren (maandag) was opgeroepen. President Santokhi deelde na een korte schorsing mee contact te hebben gehad met de procureur-generaal en begrepen te hebben dat Adhin al is verhoord op basis van een commune delict. Dit valt volgens de informatie, die het staatshoofd van de pg heeft gehad, buiten de Wet in staat van beschuldigingstelling politieke ambtsdragers. Gezien zijn verklaringen en dat van de overige verdachten in deze zaak is besloten door het OM om hem in het belang van het onderzoek in verzekering te stellen. Mochten er in het vervolgonderzoek toch blijken dat het parlement geaddieerd moet worden, dan zal dat wel gebeuren.

Scenario om NDP met wortel en tak uit te roeien

Ondertussen heeft de NDP-fractie in een verklaring haar ernstige afkeuring uitgesproken over deze handeling en typeert dit als een scenario om de NDP met wortel en tak uit te roeien. De fractie zal gebruikmaken van alle ten haar beschikbare wettige, nationale en internationale rechtsmiddelen om erop toe te zien dat de basisprincipes van de rechtsstaat c.q. wet en recht gewaarborgd blijven.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: