Op alle manieren proberen te improviseren

“We moeten op alle manieren proberen te improviseren, want het modistenwerk kan eenieder bijna doen”, zegt een modiste tegenover de krant. “Voor het hele covid gedoe ging het al niet goed. De bestellingen voor een uniform voor een bedrijf of school, passend pak voor de familie en het vermaken van kleding waren de enige dingen die nog gedaan konden worden. Nu is het heel moeilijk geworden. Door de tijd heen zijn er meer concurrenten bij gekomen”, benadrukt de modiste. “De mensen die zelf bij jouw kwamen voor een mooi pak kunnen nu zelf één ontwerpen en klaarmaken. Met mijn vaste bestellingen kom ik helemaal niet uit, dus na lang afstemmen met mijn gezin kwamen wij op het punt om de zaak die eerder een modistezaak was uit te breiden. Het is inmiddels een kleine winkel geworden vol bijouterieën, zelfs een slush machine en ook nog klaargemaakte kleding en mond- en neus bedekkingen. Mijn hobby heb ik niet laten gaan, maar ik moet zo ook met meer opties komen om te verdienen.”

Een andere modiste gaf aan dat haar zaak al geruime tijd gesloten is en zij nog niet weet wat de volgende stappen zullen zijn. “Mijn zaak was eerder een dvd-shop. Door de tijd heen werd die ook vervangen door de technologie en kon ik intussen ook kleren stikken op bestelling, dus die zaak veranderde toen in een modistenzaak vol stoffen, klaargemaakte pakjes, lange broeken en gordijnen. Nu heb ik die ook laten gaan. Mijn modistenwerk doe ik nog, maar van huis uit”, zegt de modiste. “Om de zaak nu zomaar open te laten, jaagt je meer in de kosten.” De modiste gaf aan dat de zaak nu opgeruimd is en zij nog niet weet wat zij daar gaat neerzetten. Eenieder probeert iets voor zichzelf te doen. Als ik nu iets wil starten, wil ik dat het toch een beetje uniek is dan de anderen. Tot zo ver ben ik nog op onderzoek uit, dus ik kijk nog wat het wordt.” Urmila gaf aan dat zij haar hobby gaat blijven doen.  Zij is niet geschoold en doet van kleins af modistenwerk. “Ik doe dit al jaren en het helpt een beetje met het draaien van de huishouding. Het is nu moeilijk, maar ik geef het niet op. Er gaan mensen zijn die je nodig gaan hebben, dus ik sta er klaar voor. De bestellingen komen minder binnen, maar met de verkoop van mond- en neuskapjes heb ik toch wat.”

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: