Ondernemer Satish Balgobind: “In vereniging met anderen Suriname opkrikken”

“De private sector heeft het vanwege de crises zwaar te verduren. Het bedrijfsleven teert voor een belangrijk deel op de overheid. De overheid is verreweg de grootste opdrachtgever en consument. Zonder de stimulerende kapitaalkracht van de overheid, gaat bedrijvigheid moeilijk. Het wordt tijd dat de private sector naar wegen zoekt, die haar zelfstandiger en secuurder maken”, aldus directeur Satish Balgobind van drukkerij-uitgeverij SuriGraphics.

 Diversifiëren

“Van Suriname wordt gezegd dat zij afhankelijk is van 1 of 2 economische sectoren. Diversificatie is dringend noodzakelijk, willen wij uit de puree geraken. Hetzelfde geldt voor het bedrijfsleven. Wat ondernemers overkomt, is deels het gevolg van initiatiefloos zijn. Een afwachtende houding aannemen, bij de pakken neerzitten brengen zaken niet op gang. Meer dan vroeger wordt van een ondernemer een gedegen verblijfsplan en administratie gevraagd. Doorzettingsvermogen, creativiteit, aanpassing, vernieuwing en het verkennen van andere bedrijfsmogelijkheden, mogen er niet ontbreken om uit de problemen te komen.”

SuriGraphics

Ondernemers zijn veelal conservatief. Zij zweren op een model van aanpak. Vanaf de oprichting van SuriGraphics heb ik mij laten leiden door aanpassen en vernieuwen. Alhoewel het haast onoverkomelijke problemen en enorme inspanning kost om het hoofd boven water te houden, blijf ik spartelen om betere tijden te bereiken.”

Met het water tot aan de lippen

“Soms stijgt het water tot aan mijn lippen en zijn reddingsacties nodig. Ik heb mij, dankzij het diversieveren van de bezigheid staande weten te houden. Begonnen als copy center is de dienstverlening en productie uitgebreid. SuriGraphics is vandaag een dynamische drukkerij, met ruime ervaring. Vernieuwing en duurzaam ondernemen staan bij ons hoog in het vaandel en daarom werken wij met de modernste machines en technieken beschikbaar voor het drukken.”

Aanvullende diensten

“Wij produceren op professionele wijze hoogwaardige producten en bieden aanvullende diensten in design & print-industrie. In opdracht en in eigen beheer worden boeken, posters, flyers, ansichtkaarten, stickers, folders, brochures, briefpapier, visitekaartjes, enveloppen, handelsdrukwerk en meer vervaardigd. De afdeling textielbedrukking, relatiegeschenken en promotionele producten kwamen erbij.”

Een slag om de arm

“Om meer slag om de arm te hebben en toekomstige problemen voor te zijn, werd er een plastiekfabriek opgezet, die nu uitgebreid wordt om meer en grotere formaten plasticverpakkingen en andere producten te kunnen vervaardigen. Door zorgvuldig geselecteerde materialen en vakkennis bieden wij uitstekende producten aan waarop ik trots ben.”

Alle bedrijfstakken hebben het moeilijk

“Niet alleen de branches waarin ik mij beweeg, hebben het moeilijk. Alle bedrijfstakken hebben dezelfde algemene problemen. Bedrijven moeten ervan doordrongen worden dat er samengewerkt zal moeten worden om uit de knel te komen. Dat is de reden waarom ik mij aansloot bij de Associatie van Klein- en Middelgrote bedrijven. Ik ben opgenomen in het bestuur. Langs deze weg hoop ik in vereniging met anderen de economische en maatschappelijke zaken op te krikken”, aldus ondernemer Balgobind.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: