Grote zorgen binnen tertiair onderwijs

Tal van studenten van het tertiair onderwijs zitten met de handen in het haar. Het betalen van collegegeld is namelijk nog nooit zo een grote uitdaging geweest, zegt een student van FHR School of Business aan Dagblad Suriname. Per collegejaar dient hij € 1.750 te betalen. Hoe gaat dat allemaal in een tijd van covid-19, economische malaise en de vele beperkingen binnen de banken? “Zonder geld te lenen lukt het niet, natuurlijk heb ik het niet over lenen bij de bank. Op de zwarte markt kan je de valuta moeiteloos vinden als je de koers van SRD 20 wil betalen voor een euro”, luidt het antwoord van deze derdejaars student.

Oesha Sewmangal-Jaipal, directeur van Boshuizen Business School, zegt aan de krant dat zij heel empathisch is naar haar studenten toe. Afhankelijk van de situatie van de student wordt er gekeken naar afwijkende betalingsmogelijkheden zodat de student de opleiding kan afronden. “Het probleem is dat de studenten die werken hun salaris niet verhoogd is. Ze hebben hun vaste lasten en vaak ook een gezin om te verzorgen. Er zijn dus veel problemen waarbij we met veel moeite 5 tot 10 studenten in een groep krijgen. Voor ons is het niet lonend om de lessen zo te draaien”, legt Sewmangal-Jaipal uit. Studenten die moeiteloos kunnen betalen, zijn veelal studenten die ondersteuning krijgen van families uit Nederland. “Bij het gros is de betaling een grote hoofdpijn. Dan zie je dat studenten wegblijven zonder te melden.” De directeur van Boshuizen accentueert dat het om een zeer slechte economische toestand gaat wat door de vorige regering gecreëerd is en waarvan eenieder nu de naweeën ervaart.

De koersunificatie zou wat rust op de valutamarkt moeten brengen, echter gebeurt dat niet. De PVP-leider Roy Bhikharie liet eerder weten dat de koersunificatie pas zinvol is wanneer er vertrouwen is bij de samenleving. Hij omschrijft de devaluatie als legalisatie van depreciatie. Doordat bedrijven altijd met de marktkoers werken, vindt hij dat de koersunificatie juist nog meer zwarte markten aanboort waardoor er geen einde komt aan de vicieuze cirkel.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: