Rachied Doekhie over uitleg minister Sewdien in Wageningen: “Het is gewoon lariekoek”

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, merkt dat minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wel zijn best doet om de jarenlange problemen bij en rondom het pompgemaal te Wageningen op te lossen. “Maar zolang hij geen integere personen en deskundigen daar plaatst, gaan die problemen blijven. Want je kunt geen mensen die het bedrijf en de pompen jarenlang hebben vernietigd, 13 jaren lang miljoenen getoucheerd hebben om die pompen zogenaamd te repareren, opzettelijk de pompen ongedaan gemaakt hebben om dan vervolgens een offerte in te dienen en het werk geregeld krijgen, blijven  behouden. Wanneer mensen niet eens in staat zijn geweest om een elektrische schakelaar van één van de pompen te vervangen…. Ex-minister Rabin Parmessar moest toen de EBS vragen om het te doen. Het zijn gewoon malafide mensen, ondeskundigen, beunhazen, boeven, schurken en bandieten die daar bezig zijn”, benadrukt Doekhie tegenover Dagblad Suriname.

Aannemer heeft alle geld al ontvangen

De bewindsman heeft zich enkele dagen terug na forse kritiek in de media georiënteerd te Wageningen. Hij constateert dat met de beschikbare pompen, het waterniveau in de irrigatiekanalen toch aan het stijgen is. De regering probeert volgens Sewdien met 2 van de 3 pompen te Wageningen de rijstarealen van voldoende water te kunnen voorzien. Er zijn nieuwe pompen uit India, maar vanwege de Covid-19 situatie kunnen de technici nog niet naar Suriname afreizen om de aannemer bij te staan bij het installeren daarvan. Doekhie typeert dit verhaal als ‘lariekoek’. “Covid-19 is eind 2019 opgedoken en is pas in maart in Suriname uitgebroken. Maar al 2 jaren terug was die aannemer al bezig met die pompen. De aannemer is ondeskundig. Parmessar heeft het in zijn periode verzuimd, maar Sewdien zit nu aan het roer en hij moet ons komen vertellen voor hoeveel de aannemer Risugragar heeft ingeschreven en hoeveel geld hij tot nu toe heeft ontvangen. Ik heb informatie dat de aannemer alle gelden al heeft ontvangen. Je moet dus niet van een beunhaas verwachten dat hij die pompen gaat maken als hij alle gelden al heeft ontvangen. Het is een illusie”, aldus Doekhie.

Bron: ‘A aannemer e broko den pompu’

Van een bron verneemt Dagblad Suriname dat 2 dagen nadat de minister zijn oriëntatiebezoek heeft afgerond, het pompgemaal te Wageningen weer stil is komen te liggen, omdat de ‘waterhouse cooler’ is afgebrand. “Wat gaat er dan na 6 maanden gebeuren? Meki Den mang seni a minister go teki wang cursus fosi ai teki aannemer na wroko. De minister is koppig, want a aannemer e broko den pompu. De minister moet naar de pompoperators luisteren, want zij werken de hele dag daar. Er moeten deskundigen komen om die dingen te regelen. A sani gevaarlijk, want stroom en water gaan niet samen. De stroomtoevoer is 3600 megavolt”, benadrukt de bron. Met deze informatie van de bron wordt ook de bewering van Doekhie gestaafd. Afgelopen dinsdag stelde VHP-parlementariër Mahinder Jogi in De Nationale Assemblee (DNA) dat hij over foto’s en video’s beschikt die een ander beeld geven. “Smoko e komoto uit a pompu”, zei Jogi.

Ook consultant heeft vermoedelijk miljoenen ontvangen

Doekhie stelt dat er ook een consultant in Suriname in dienst is genomen om de werkzaamheden bij het pompgemaal te monitoren. “Die schijnt ook miljoenen te hebben ontvangen. De aannemer heeft ook meer geld gevraagd voor extra werk, terwijl het oorspronkelijk werk niet eens af is. Men moet deze boeven gewoon na een onderzoek laten opsluiten.” Hij waarschuwt de LVV-minister om te letten op rancune, omdat stuk voor stuk al de mensen die belast zijn met de werkzaamheden bij het pompgemaal tegenstanders zijn van de huidige regering. “Ze zullen dus alles in het werk stellen dat de pompen niet werken, zodat de boeren de regering en de nieuwe president gaan uitschelden. Dat is hun modus operandi”, aldus Doekhie.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: