De burger vindt: “Bonus voor ambtenaren moet meteen ook voor de burger zijn, niet later”

‘Iedereen moet krijgen, alle mensen, ook de gepensioneerden’

De regering heeft afgelopen week bekendgemaakt dat ambtenaren in november en december een bonus gaan ontvangen, ondanks de penibele financieel-economische situatie waarin het land nog steeds verkeert en de torenhoge schulden. Onbekend is nog hoe hoog die bonus zal zijn en opmerkelijk is dat de gewone burger kennelijk geen bonus ontvangt. Opmerkelijk, omdat het juist die gewone burger is die het meest wordt getroffen door de vele recente prijsverhogingen en constant stijgende prijzen van producten in winkels en supermarkten! 

Inmiddels is bekend dat iedereen een bonus gaat ontvangen, maar niet iedereen in november of december. Het geld is afkomstig uit de niet betaalde US$ 26 miljoen rente aan Oppenheimer. 

Dagblad Suriname vroeg op haar Facebookpagina naar de mening van haar lezers. Velen hebben gereageerd, maar zij wisten op het moment dat zij reageerden nog niet dat iedereen een bonus zal ontvangen. Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder opgenomen.

Joyce: De zuurgoedverkoopster, die met zoveel moeite haar gezin probeert te onderhouden, ‘moet belasting betalen en wie geniet en vreet dat alles op?’. ‘Waarom mag de arme burger, wiens bloed jullie helemaal uitknijpen, niet verwend worden, waarom???!!’

Harold: ‘Iedereen moet krijgen, ook de gepensioneerde en onze ouden van dagen die gebukt gaan onder de zeer ondraaglijke omstandigheden, dus het is welkom. Wat is dan de hoogte van de bonussen, wil het graag weten a.u.b.’

Sonja vindt een bonus niet slecht, ‘maar iedereen moet krijgen’. ‘Alle mensen. Ook de gepensioneerden. Niet alleen ambtenaren.’


‘Is een bonus belastingvrij?’

Fransje: ‘Is een bonus belastingvrij? Anders gaat de helft van de bonus terug in staatskas. En daar bovenop zullen de prijzen van producten weer verhoogd worden.’

Rajani: ‘Als ze bonus willen verdelen, dan voor eenieder, want eenieder wil een bonus hebben. Anders kan de pres liever de schulden betalen als hij niet de hele bevolking een bonus kan geven. Dus of de hele bevolking krijgt in november en december een bonus of hij betaalt het liefst de schulden als hij de hele bevolking geen bonus kan geven.’

Shakila vraagt zich af, ‘waarom altijd ambtenaren? ‘Er zijn ook anderen, zoals verplegenden die mensen met corona moeten verzorgen, bejaarden, zieken die geopereerd zijn. Zij verdienen juist bonus, omdat ze klaarstaan voor anderen.’

‘Winkelprijzen gaan stijgen, heeft u daaraan gedacht?’

Oedraisingh: ‘Zeer geachte pres, heeft u ook gedacht aan de winkelprijzen, die na uw bekendmaking van de bonus in november en december, nu al beginnen te stijgen en dat is niet alleen voor de ambtenaren, maar voor de gehele Surinaamse bevolking. Pres, het is een goed besluit, maar heel gevoelig voor de samenleving.’

Angel: ‘Leuk om in deze moeilijk tijd bonus te kunnen ontvangen. We hebben wel meer aan de koers en al die hoge prijzen die het volk moet betalen. Zal positief blijven. Want bonus geef je wanneer je genoeg verdient. Wie komt eigenlijk in aanmerking? Hoe staat het met de tuinman, interieurverzorgsters et cetera, dus geen ambtenaren?’

Shanta: ‘Het lijkt alsof deze regering neerkijkt op de gewone burger, want ieder weldenkend mens beseft toch dat de gewone burger niet meer in staat is gezonde voeding te betalen, maar dat deert de regering niet. Ze hadden alleen hun stem nodig, meer niet.’

Walther: ‘Als de regering een bonus geeft, dan krijgt ze een vuurrode kaart van mij, VES en IMF. Lang leve de hoge koers die met de bonussen verder omhoog zal schieten.’

Els stelt dat ‘als er werkelijk geld wordt gegeven, iedereen dat moet krijgen’. ‘Binnenkort krijgen de ambtenaren toch 50% verhoging?’

‘Men kiest dus 26 miljoen niet af te lossen bij Oppenheimer om bonussen uit te delen?’ 

Martino: ‘De president strooit zand in de ogen van het volk. Men kiest dus 26 miljoen niet af te lossen bij Oppenheimer om deze bonussen uit te delen? Of is de regering bezig het volk te bakken met haar eigen vet? Solidariteitsfonds/goverment take.’

Aarti: ‘De gewone burgers worden met de dag armer. Geen zicht op vooruitgang voor deze groep. Je kan niet eens zeggen dat ze op 1 plaats blijven, maar ze zakken juist ten onder.’

Ansh vraagt zich af hoe het zit met mensen die nog geen Kinderbijslag hebben ontvangen. ‘Heeft de regering ook gedacht aan de sociaal zwakkeren en gepensioneerden en AOV’ers?’

Harold: ‘Ze moeten de koers/prijzen stabiel houden. Subsidie aan agrariërs (LVV et cetera, et cetera). Een bonus is altijd welkom, maar deze actie moet niet gaan leiden tot prijs- en koersstijgingen.’

Shan: ‘De prijzen in de supermarkt moeten verlaagd worden, dan kan iedereen van een bonus genieten. Altijd ambtenaren. What about de rest????’

Mala: ‘Als er een bonus wordt gegeven, dan aan eenieder en niet alleen de ambtenaren of is de rest geen mens/Surinamer.’

Anil: ‘En de gewone burger dan? Zij betalen de bonussen aan de ambtenaren door brandstof te tanken! (government take).’

Vijendra: ‘In plaats van eenieder bonus te geven deze maand en december, wat wel welkom is, vind ik dat al dat geld gebruikt kon worden om de benzineprijzen en de koers aan te pakken.

Probeer deze twee te halveren, zodat de bevolking beter kan uitkomen met zijn geld.’

Wayne: ‘Oneerlijk besluit! Vele bedrijven waren maanden gesloten vanwege corona. Vanaf midden september mochten velen weer open en gelijk daarna kwam de president met verhoging van de olieprijs et cetera, et cetera. Hierbij heeft hij als mens geen rekening gehouden dat er mensen zijn die om corona maanden geen salaris of half salaris hebben gehad! Districten waar hij de meeste stemmen heeft behaald, hebben nog steeds geen kinderbijslag gehad!!!! En dan krijgt juist de overheid een bonus, ondanks dat ze aldoor normaal hun salaris kregen? Dit is onmenselijk!!! Als je geld hebt om bonussen uit te delen, dan liever zak je de olieprijs; dat zal eenieder veel helpen het hele volk dus!!!!!! Bonus geven aan de overheid en de rest mag dus stikken? Zijn we nou geen mensen? Ook wij voelen het diep in onze zak! Ook wij hebben gezinnen en ook wij die niet voor de overheid werken doen ons best.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: