Speciale taskforce moet illegale goudwinning op terrein IAmGold/Rosebel terugdringen

Een regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Ronnie Brunswijk heeft in verband met ordening van de goudsector dinsdag een oriëntatie bezoek gebracht aan IAmGold/Rosebel. De delegatie bestond onder meer uit de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, en van Defensie, Krishna Mathoera en de general manager van de Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS) Wilson Balansi, Grassalco’s president- director Wesley Rozenhout en districtscommissaris Ludwig Mendelzoon. 

Een alarmerende kwestie is volgens de Canadese goudmijnmultinational IAmGold de problematiek van de kleinschalige goudzoekers, die vooral illegaal de North East Royal Hill pit van het bedrijf betreden. Daardoor ontstaat een onoverzichtelijke situatie die niet alleen resulteert in risico’s en gevaar voor mensenlevens, maar ook in de vertraging van bedrijfsprocessen met als gevolg inkomstenderving voor de multinational en de staat Suriname. 

In gezamenlijk overleg met de regering is besloten om een taskforce in het leven te roepen, bestaande uit leden van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen, Justitie en Politie en Defensie. Deze taskforce zal ondersteunend naar IAmGOLD toe fungeren met als doel binnen afzienbare tijd de illegale goudwinning in het concessiegebied terug te dringen. 

Vicepresident Ronnie Brunswijk sprak de kleinschalige goudzoekers nabij de Royal Hill pit toe en vroeg hen om het gebied te verlaten.

Voor wat de aanpak van Covid-19 betreft, heeft IAmGold haar maatregelen aangescherpt en er vindt adequate controle plaats. Zo is het aantal personen per woonruimte teruggebracht naar één en zijn meer units in aanbouw. Op het veld is extra controle ingezet om de naleving van de Covid-preventieregels te garanderen.

Een mijlpaal voor de multinational zijn de goede perspectieven van het Saramaccagebied, dat reeds in productie is.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: