Bond FAI kijkt uit naar overleg met regering

Voorzitter Dayanand Dwarka, vakbondsleider van de werknemers van het bacovebedrijf FAI, klinkt hoopvol als hij kijkt naar de perspectieven van het door de overheid overgenomen bedrijf. “De schulden van de grootaandeelhouder zijn kwijtgescholden, terwijl de schulden aan de lokale banken en leveranciers in de orde van 15.000.000 U$D overgenomen moesten worden”, vertelt Dwarka. Het voornaamste afzetgebied was Europa. “We staan aan het begin van de uitdagingen, het is nu onze verantwoordelijkheid, want de staat Suriname is vanaf dit moment voor honderd procent eigenaar.” Voor Dwarka is het een interessante vraag hoe de overheid vanaf nu denkt door te gaan met het bedrijf. “Blijft het volledig een overheidsbedrijf of wordt het geprivatiseerd?”, vraagt hij zich af. “We zijn ready om bij te dragen aan de ontwikkeling van het bedrijf. Het bedrijf heeft dure lessen geleerd over verkeerd gelopen zaken.” De bond heeft zich altijd sterk gemaakt voor het behoud van het bedrijf. In goede tijden waren 2.500 personen onderdeel van het productieproces. “De bond maakt zich daarom dan ook sterk voor het behoud van werkplaatsen.” Naast die prioriteit zijn ook investeringen om het bedrijf te verbeteren en investeringen in de arbeiders nodig. “Op het gebied van lonen zal er wat moeten gebeuren, omdat deze nu karig zijn. De koopkracht zal versterkt moeten worden, omdat het bedrijf zonder werknemers niet kan draaien. We zullen dus ook aan de verbetering van de lonen moeten werken om de mensen met kennis en ervaring te behouden. De vakbond wordt tot nu toe nauwelijks betrokken”, laat Dwarka weten. “We kijken daarom uit naar een overleg met de regering”, besluit Dwarka.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: