“5.000 militairen. Is er zo een dreiging in het land?”

Assembleelid Asiskumar Gajadien, coalitiefractieleider tevens voorzitter van de begrotingscommissie 2020, heeft maandag tijdens de technische behandeling van de begrotingen over het dienstjaar 2020 in De Nationale Assemblee (DNA), gevraagd waarom het ministerie van Defensie over bijkans 5.000 militairen beschikt. Bij dit ministerie zijn de operationele kosten bijkans 10%. De VHP’er vraagt zich af waarvoor een klein land als Suriname zoveel militairen nodig heeft. “Is er zo een dreiging in het land?”, stelde hij. Deze kwestie zorgde ervoor dat hij ook naar de cijfers van de begrotingen de Jaren daarvoor is gaan kijken. De conclusie daarvan was dat het aantal militairen in het laatste jaar bijna is verdubbeld onder leiding van toenmalige minister Ronni Benschop.

Parmessar: delicate zaak

NDP-fractieleider Rabin Parmessar merkte tijdens een punt van orde op dat het aantal van gewapende machten niet zo publiekelijk kenbaar moet worden gemaakt, omdat het om een gevoelige zaak gaat waarbij ook het buitenland meeluistert. VHP-parlementariër Mahinder Jogi kon zich niet terugvinden in deze opmerking, omdat het volgens hem om zaken gaat de financiële uitgaven aangaande. Vicevoorzitter Dew Sharman vroeg Gajadien om toch het aantal niet te noemen, maar te nuanceren vooral met de kwestie van Tigri die weer op tafel is.

Privélegertjes

Gajadien vond echter dat er spijkers op laag water worden gezocht, omdat het aantal letterlijk in de begroting staat die ook bij het publiek en pers bekend is. Hij stelde zijn verantwoordelijkheid te kennen en wees erop dat het geen publiek geheim is dat privélegertjes hier en daar gemaakt werden en deze militairen misbruikt werden voor bewaking. “Wij gaan geen dingen hier met de mantel der liefde bedekken”, aldus Gajadien.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: