LVV-minister Sewdien: ‘Bepaalde rijstboeren in Nickerie onderhouden hun lozingen niet’

‘De overheid is verantwoordelijk voor het pompgemaal en onderhoud van de hoofdirrigatie kanalen, terwijl de boeren verantwoordelijk zijn voor de secundaire en tertiaire lozingen. Dat is de afspraak’, zo zei minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) tijdens zijn veldbezoek in het weekend aan rijstarealen in Nickerie.

Geconstateerd is, dat bepaalde boeren hun lozingen niet onderhouden. Dit zorgt voor stagnatie binnen het irrigatiesysteem, aldus de minister tegenover de Communicatie Dienst Suriname.

‘Men blijft continu afgeven op de regering, maar de pompgemalen functioneren. Misschien niet honderd procent, maar wel in voldoende mate om de arealen van geschikt water te voorzien’, aldus de bewindsman. 

Bij een van de arealen die minister bezichtigd heeft is hij ingegaan op de verantwoordelijkheid van boeren. ‘De aanvoerleiding is hier helemaal dichtbegroeid, moet ik dat ook komen doen? Men blijft steeds maar afgeven op de overheid. Zij moeten hun deel ook oppakken. Van hieruit wijs ik de boeren erop dat zij een verantwoordelijkheid hebben.’

Sommige boeren zaaien niet in, maar houden hun duikers voor de invoer van water toch open, met als gevolg dat andere boeren geen water kunnen krijgen. Het kan er bij minister Sewdien niet in, dat het kostbare water verspild wordt. ‘Boeren let op je verantwoordelijkheid! Als dat zo doorgaat, kan ik een dag besluiten ermee te stoppen. Ik kan niet met belastinggelden van het volk hier water gaan verpompen dat verspild wordt.’

Volgens de minister maakt een aantal boeren zich schuldig aan verspilling van water. De minister zegt dat actoren zich binnenkort hierover zullen moeten buigen om actie te ondernemen tegen deze boeren. ‘Hij moet een boete krijgen of zelfs opgesloten worden’, aldus de minister, wijzend naar een areaal waar een landbouwer zich schuldig maakt aan waterverspilling.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: