Jogi: ‘Arron heeft Suriname onafhankelijk gemaakt zonder dat hij wist waar de grenzen waren’

Dat Suriname na zoveel jaren nog steeds geen oplossing heeft voor het geschil over het Tigri-gebied, moet volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi gezocht worden bij de personen die Suriname van Nederland hebben overgenomen op 25 november 1975. “Het is jammer, maar het moet gezegd worden. Toen Suriname onafhankelijk werd in 1975, moest de heer Henck Arron weten dat hij een land onafhankelijk overneemt van Nederland en zo ook duidelijk ook de grenzen aangeduid moesten krijgen. Hij heeft Suriname als land onafhankelijk gemaakt, zonder dat hij wist waar de grenzen waren. Dit is het resultaat van emotie die wij vandaag moeten aanzien”, benadrukt Jogi tegenover Dagblad Suriname. Over ongeveer twee weken viert Suriname 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Het Tigri-gebied, dat door Guyana aangeduid wordt als ‘the New River Triangle’, is sinds 1969 bezet door de Guyanezen. Opeenvolgende regeringen hebben dit grensgeschil niet kunnen oplossen.  De regering Santokhi/Brunswijk heeft aangegeven dat Tigri niet op de agenda is. Met de intentie van Suriname en Guyana om een brug over de Corantijnrivier te bouwen, is de kwestie ‘Tigri’ echter weer actueel. Jogi denkt niet dat er enige twijfel over de jurisdictie van de grensgebieden is voor wat betreft de bouw van de brug. “Wij weten dat de Corantijnrivier over haar volle breedte tot de hoogwaterlijn aan de westelijke oever onder Surinaamse eigendom valt en dus ook dat gedeelte van de brug”, benadrukt de VHP’er.

Brug heeft voordelen voor Suriname

Jogi kijkt positief naar het voornemen over de brugverbinding tussen Suriname en Guyana wanneer vooral gekeken wordt dat de grote olievondsten in het buurland en de voordelen die dit ook voor Suriname kan opleveren als land die toch over de nodige kennis beschikt voor wat betreft olievondsten. “Moeten wij alles overlaten aan de Trinidadianen en Amerikanen om de zaak te ontwikkelen en verder alles te verdienen? Ik vind het geweldig van de president wanneer hij praat over de twee bruggen. De president kijkt 25 jaren naar voren, dus hij kijkt niet naar de komende verkiezing, maar naar deze generatie. Er is financiering voor die brug. Op 25 november komt vermoedelijk ook die Guyanese president naar Suriname en dan hoop ik dat een aantal documenten getekend kunnen worden. Ik heb dus geen kritiek op die brug”, aldus de VHP’er.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: