Asabina: “Minister Somohardjo loopt te hard van stapel”

BEP-fractieleider Ronny Asabina vindt het onrechtvaardig en onverantwoord dat ambtenaren al jaren werken zonder dat de Personeelswet in acht wordt genomen. Tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA)  gaf hij minister Bronto Somojardjo van Binnenlandse Zaken mee dat bij hervorming een duidelijk moderniseringskader en beleidsdocument aanwezig moet zijn met transparante, voorspelbare en meetbare doelen en operationele plannen, alsook een duidelijk draagvlak. “De minister wilt bestuurlijke vernieuwing invoeren zonder inspraak en instemming van daarvoor in aanmerking komende actoren. Geen wonder dat hij alleen praat over het terugbrengen van de pensioengerechtigde leeftijd naar 55 jaar. Ook heeft hij het over sanering van het overheidsapparaat met 15.000 tot 20.000, het geen een besparing van SRD 90 miljoen op jaarbasis zal opleveren. Het gaat om overheidsmanagement en niet alleen tellen van het aantal ambtenaren”, benadrukte Asabina. Hij vindt dat Somohardjo te hard van stapel loopt en dus een pas op de plaats moet maken. In het uiterste geval moet hij door de president tot de orde worden geroepen.

Niet collectief en samenhangend

De BEP-fractieleider stelde niet te merken dat de operatie van registratie van ambtenaren departement- of ministerie-overschrijdend is. “Dus niet collectief en samenhangend. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van de totale overheidsapparaat. De minister praat zelf over de uitvoering op dit gebied en hij zit zelf in de drivers seat en hij ziet het als een low hanging fruit. Wat de minister niet doet is conform of op basis van het schrijven van de president over richtlijnen c.q. afwikkelen van beschikkingen, missives en andere stukken aangeven hoe moet worden gehandeld met betrekking tot de aantrekkingen kort voor de verkiezing waarbij nadere procedure en richtlijnen moeten worden ontwikkeld en deze zou hij moeten delen met de verschillende vakministeries. Wat wij meemaken is dat elk departement zijn eigen interpretatie uitvoeren”, benadrukte Asabina maandag tijdens de technische behandeling van de begrotingen over het dienstjaar 2020 in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens de BEP-fractieleider worden zaken in lades gestopt terwijl de richtlijnen van de president een stiefmoederlijke behandeling krijgen.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: