Presidenten Guyana en Frans-Guyana en premier Curaçao bij Srefidensi-viering in Suriname

Ministers Brazilië, Nederland en Frankrijk ook erbij

Gisteren heeft de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), Albert Ramdin, aangegeven dat de Guyanese president, Irfaan Ali, en de president van de (Frans) Guyanese Territoriale Collectiviteit, Rodolphe Alexandre, aanwezig zullen zijn bij de viering van 45 jaar Srefidensi op 25 november 2020. Daarnaast zullen hoge delegaties uit Brazilië, Curaçao, Frankrijk en Nederland aanwezig zijn.

Voorbereidingen

Minister Ramdin gaf aan dat 45 jaar Onafhankelijkheid een bijzonder moment is. Maar Covid maakt het niet eenvoudig. Echter zullen met de nodige protocollen en regels toch geprobeerd worden om op een passende manier de Onafhankelijkheidsdag te vieren. Ook wordt er gelet op de financieel-economische situatie. “We hadden het met een groot feest kunnen vieren, maar we houden het binnen de redelijkheid. De locatie wordt Paramaribo. Op passende manier worden er mogelijk in de districten op de commissariaten activiteiten gehouden, maar geen feesten”, benadrukte de minister. We moeten ook reserve houden voor Covid en kunnen aanpassen bij verslechting. Er is een nationale Commissie Voorbereiding Onafhankelijkheidsdag. Er zal niet meer dan een kwart miljoen SRD worden uitgegeven. Bibis zal bij de gasten zorgen voor protocol en logistiek. De minister gaf aan dat er op verschillende trajecten wordt gewerkt. Een aantal regeringshoofden kunnen helaas niet aanwezig zijn vanwege de Covid-situatie en omdat het luchtruim gesloten is.

Aanwezigen

Aanwezig zullen zijn Guyanese president Irfaan Ali en de Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath. Uit Frans-Guyana komt de territoriale president Rodolphe Alexandre en de Prefect, Marc Del Grande. Ook de minister van Overzeese gebieden van Frankrijk, Sébastien Lecornu, zal aanwezig zijn. Uit Brazilië komt de minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araújo. Hij zal de Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, vertegenwoordigen. Uit Nederland komt de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok. De ambassadeurs van Ghana, EU, VK, Canada en anderen zullen ook aanwezig zijn.

Naast het defilé zullen er ook culturele optredens zijn. Aan het defilé zullen ook buitenlandse componenten meedoen. Tussen Suriname en Nederland zal het samenwerkingsproject verder worden uitgebouwd. Met de Fransen zal er een overeenkomst gesloten worden ter bepaling van de officiële grens. De onderhandelingen hebben jaren geduurd, stelde de minister. “Met Guyana en Brazilië zullen ook belangrijke overeenkomsten worden getekend, indien die af zijn. Ook wordt er gekeken naar een mogelijk tripartiet overleg”, aldus Bibis-minister Albert Ramdin.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: