Exploiratiehouder (49) verdacht van afpersen en bedreigen Braziliaanse goudzoekers in Anapaikegebied

De 49-jarige exploiratiehouder E.S. is dinsdag 3 november door de recherche van regio Oost aangehouden. Hij wordt verdacht van het afpersen en bedreigen van Braziliaanse goudzoekers, zo bericht het Korps Politie Suriname zondagavond 8 november.

S. had van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in het zuidoosten van Suriname, Anapaikegebied, een stuk domeingrond toegewezen gekregen met als toestemming exploratiewerkzaamheden hierop te verrichten. Tijdens zijn onderzoeken naar aanwezigheid van delfstoffen, kwam hij personen van Braziliaanse komaf tegen die aan goudwinning doen in dat gebied. 

S. hield de groep Brazilianen voor, dat hij toestemming heeft om te werken in het gebied en dat zij geen werkzaamheden meer mochten verrichten in dat gebied.

De Brazilianen die toch aan goudwinning wilden doen mochten dat tegen betaling doen of tegen afgifte van een deel van hun vondst aan S. De Brazilianen, die hieraan geen gevolg gaven, werden bedreigd of hun machines werden onbruikbaar gemaakt.

De benadeelden deden aangifte tegen E.S. De eerste aangifte werd donderdag 15 oktober gedaan. De verdachte is meermalen door de politie opgeroepen, maar meldde zich niet.

Via zijn advocaat werd de verdachte dinsdag 3 november weer opgeroepen door de politie. Hij meldde zich nu wel en werd terstond aangehouden. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de verdachte voor afpersing en bedreiging ingesloten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: