Reshma Mangre: “Leraren gedemotiveerd door onterecht mutatiebeleid”

Tijdens het regime van gewezen president Desi Bouterse zijn heel wat leraren geconfronteerd met onterechte mutaties als pestmiddel. Met de wisseling van de wacht in het politiek machtscentrum is daar niets aan veranderd, geeft de BvL/ALS-voorzitter Reshma Mangre aan in gesprek met Dagblad Suriname. “We moeten meer dan ooit gaan beseffen, vooral in een tijd waar de benzineprijs verhoogd is, dat je leraren zoveel mogelijk dichtbij huis plaatst. Leraren van Kwatta worden bijvoorbeeld helemaal op Koewarasan of Zanderij geplaatst. Het wordt gewoon als strafmiddel gebruikt.”

Mangre voegt daaraan toe dat dit op elk onderwijsniveau plaatsvindt, wat leidt tot demotivatie bij leraren. En dat heeft nadelige gevolgen voor het onderwijs; een gemotiveerde leraar draagt aanzienlijk bij aan de leerprestaties van schoolgaanden. Mangre is van mening dat de aanpak van een funest mutatiebeleid niet afhankelijk is van kapitaal, waardoor Onderwijsminister Marie Levens er meteen werk van kan maken om deze kwestie onder een vergrootglas te zetten.

In beginsel geldt mutatie onder de volgende voorwaarden: op eigen verzoek, bij redenen van dringende aard (o.a. ziekte, overlijden, pensionering, volledige inroostering, roosterwijziging etc.), een verstoorde werkrelatie op de werkvloer, zwangerschap, ontslag en verlof buiten bezwaar. Onderwijsminister Marie Levens gaf onlangs in het parlement aan dat het Bureau Basis Onderwijs (BBO) 61 mutaties op glo, 14 mutaties van glo naar voj, en voor het binnenland 49 mutaties heeft doorgevoerd. De minister erkent dat het voorkomt dat het Onderwijsministerie ook fouten maakt bij mutaties en dat de mutatiegevallen nader bekeken zullen worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: