Regering moet waken voor ‘aangekondigde’ super spreader events

Het aantal actieve Covid-gevallen is stabiel onder de 50 gevallen, al enige tijd. Maar er vinden nog steeds bijna elke dag besmettingen plaats althans er worden dagelijks nog nieuwe Covid-gevallen geregistreerd na uitgevoerde testen. Het percentage dat positief test valt heel laag uit. Het is geen situatie om van in een hoerastemming te geraken. Er zijn enkele dagen terug in het weekend feesten gehouden in Suriname, sommige naar verluidt op de achterpercelen van de landbouwers, ver van het zicht van de politie op straat. Er zouden in dat weekend nog meerdaagse trouwfeesten zijn gehouden, foto’s zijn gedeeld op facebook. Ongestoord is het houden van feesten doorgegaan, mensen hebben hun verjaardag gevierd. Maar wat denkt u dat de burgerij zal doen wanneer nieuw aangestelde dc’s in verband met hun bigi yari toch nog huisfeesten houden, met versierde tent en al, ondanks dat er een duidelijk verbod geldt voor het houden van huisfeesten? Het is duidelijk dat de regeringsinstructie zeer waarschijnlijk is aan de politie om een gedoogbeleid eropna te houden wanneer het gaat om huisfeesten en grote feesten. Intussen zijn er in de gemeenschap gevallen bekend van verjaardagsfeesten waar oudere en jongere personen besmet zijn geraakt. In een case wil het toeval dat de oudere personen er minder erg aan toe zijn, maar de jongere personen juist wel. We zien dat de bussen zoveel mogelijk personen proberen te vervoeren en dat de mensen dicht op elkaar zitten. Nog steeds zien we zaken, gisteren nog bij een brood- en banketbakkerij waar de verkopers ietwat veiliger op een afstand staan, maar het nalaten met markeringen het publiek te instrueren om op een afstand van elkaar te staan. De mensen staan dicht op elkaar en het lijkt erop dat de tendens in Suriname is dat het virus al voorbij is. Maar als dat zo zou zijn, zouden de dagelijkse besmettingen niet plaatsvinden.

Nu is er een vereniging van evenement-organisatoren die de aandacht van de regering heeft gevraagd in aanloop naar de feestdagen in december. De organisatie is er niet tevreden mee dat de regering, zoals blijkt uit hun verklaringen, willekeurig aan bepaalde burgers en organisaties in het land wel toestemming geeft om evenementen en feesten te houden. Maar hebben we de president niet horen zeggen dat huis- en andere feesten en bijeenkomsten voor vertier verboden zijn en dat burgers geen toestemming voor een uitzondering moeten vragen omdat dat niet zal worden gegeven? Uit de verklaring van de organisatie blijkt dat de regering dus niet doet wat zij verklaart, er wordt dus met twee maten gemeten. Nu zegt de organisatie dat zij al maanden geen inkomsten hebben en zij waarschuwen de regering dat wanneer zij geen gereguleerde versoepeling op het stuk van entertainment toelaat, de burgerij over zal gaan tot burgerlijke ongehoorzaamheid en zelf feesten zal organiseren. Bijvoorbeeld zoals het enkele dagen terug is gebeurd in Nederland waar in de bossen illegale feesten zijn gehouden waar mensen uit de buurlanden ook naar zijn toegestroomd. De politie heeft daar opgetreden en het feest uit elkaar gejaagd. Nu rijst bij ons wel de vraag waarop de evenementen-organisatie klaagt over willekeur, het niet hebben kunnen verdienen enkele maanden en vreest voor burgerlijke ongehoorzaamheid? Komt dat uit een stuk goed burgerschap? We dachten het niet. Wij denken dat de organisatie in principe wil dat de evenementen-organisaties de ruimte krijgen om, op basis van protocollen die nog niet bestaan, hun evenementen (lees: hun party’s en dancings) te organiseren. Bijna willen we tussen de regels door ook lezen dat indien de regering willekeur blijft toepassen, de evenement-organisaties ook hun kans zullen nemen om op eigen houtje ‘veilige’ feesten te organiseren. Dus bijna willen we lezen dat de organisatoren van evenementen de regering erop hebben willen attenderen dat zij uit wanhoop en omdat men brood op de planken moet zetten, toch nog net als de rest van de burgerij ertoe over zullen gaan om in december hun dingen te organiseren. Dan moet de regering dus niet zeggen dat ze niet was gewaarschuwd. Wel nu, feesten en dancings heeft men elders in de wereld op gegeven moment tegen de instructies in van de gezondheidsautoriteiten wel gehouden. Meestal hebben jonge mensen en kerken zich daaraan schuldig gemaakt. Het gevolg was dat in het nieuws kwam dat daarna er besmettingen hebben plaatsgevonden en dat men de activiteiten heeft bestempeld als super spreader events. Suriname moet waken op de al bijna aangekondigde super spreader events die organisatoren van dansi’s etc. willen gaan houden met ‘oud-op-nieuw’. De regering moet de waarschuwing en de aankondiging serieus nemen. De ondernemers zitten waarschijnlijk in de financieel probleem en uit het noodfonds moeten mogelijkheden bekeken worden om de mensen tegemoet te komen. De regering moet nu al strenge regels afkondigen over de super spreader events die eraan zitten te komen en waarin ook buitenlanders waarschijnlijk zullen zijn betrokken. Een superspreading event (SSEV) is een gebeurtenis waarbij een infectieziekte veel meer dan normaal wordt verspreid, me als terwijl de besmette persoon die het virus uitdeelt bekend staat als een superspreader. Sommige gevallen van superspreading voldoen aan de 80/20-regel, waarbij ongeveer 20% van de geïnfecteerde personen verantwoordelijk is voor 80% van de transmissies. Bij epidemieën met dergelijke superspreader-gebeurtenissen, infecteert de meerderheid van de individuen relatief weinig secundaire contacten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: